Οι απεσταλμένοι του ξένου Τύπου και τα τοπικά ΜΜΕ είναι βέβαιοι: «Οι μαχητές της Χαμάς «πήραν την κοκαΐνη του φτωχού» που ονομάζεται Captagon για να τονώσουν την εγρήγορσή τους και να αισθάνονται ανίκητοι πριν από τη σφαγή του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά σάιτ, βρέθηκαν χάπια Captagon σε σώματα μαχητών.

Ένα βίντεο εμφανίστηκε που δείχνει μικρές σακούλες λευκής ουσίας στο κάθισμα ενός φορτηγού που φέρεται να ανήκει σε μαχητές της Χαμάς. Το Captagon είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό ναρκωτικό που μοιάζει με αμφεταμίνη που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από μαχητές για να τους κρατήσει ξύπνιους στην πρώτη γραμμή», μετέδωσε η Daily Mail.

Λίγο μετά το εβραϊκό «Channel» 12 της Keshet Media Group.με επιθετικούς, όπως είναι αναμενόμενο, χαρακτηρισμούς μετέδωσε – κατά λέξη – βάλλοντας κατά Χαμάς, Συρίας και όλης της Μέσης Ανατολής:

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς που πραγματοποίησαν την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου κατανάλωσαν το ναρκωτικό γνωστό ως Captagon»

Το φάρμακο, που ονομάζεται φενετυλίνη, βρέθηκε στις τσέπες πολλών τρομοκρατών που εξοντώθηκαν ή κρατήθηκαν από το Ισραήλ όταν κατέπνιξε την επίθεση.

Η κοκαΐνη των φτωχών

Αυτό το διεγερτικό ναρκωτικό, γνωστό και ως «κοκαΐνη των φτωχών», προφανώς επέτρεπε στους τρομοκράτες να διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις με μια αίσθηση αυτοκυριαρχίας και αδιαφορίας.

Ταυτόχρονα τους κράτησε σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης για παρατεταμένα διαστήματα και τους έκοψε την όρεξή τους.

Το Captagon απέκτησε φήμη το 2015 όταν ανακαλύφθηκε ότι οι μαχητές του ISIS το χρησιμοποιούσαν για να καταστείλουν τον φόβο πριν πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Καθώς η επιρροή τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS εξασθενούσε, ο Λίβανος και η Συρία ανέλαβαν τα ηνία και άρχισαν να παράγουν και να διανέμουν το ναρκωτικό σε μεγάλη κλίμακα.

Η Γάζα, ειδικότερα, έγινε δημοφιλής αγορά για το ναρκωτικό, ειδικά μεταξύ των νεαρών εξαρτημένων.

Το Captagon ανήκει στην οικογένεια των αμφεταμινών και αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία διαταραχών προσοχής, ναρκοληψίας και κατάθλιψης.

Παρά την εξαιρετικά εθιστική του φύση και τη δυνατότητα πρόκλησης ψυχωσικών αντιδράσεων, συνεχίζει να απολαμβάνει δημοτικότητας στη Μέση Ανατολή λόγω της οικονομικής προσιτότητας και της ευκολίας κατασκευής του.

Στις φτωχότερες χώρες, μπορεί να αγοραστεί για ένα ή δύο δολάρια, ενώ στις πλουσιότερες χώρες μπορεί να κοστίσει έως και 20 δολάρια ανά χάπι.

Σύμφωνα με επαγγελματίες γιατρούς στον Λίβανο και τη Συρία, το Captagon δεν είναι μόνο διαδεδομένο μεταξύ των μαχητών, αλλά χρησιμοποιείται επίσης συχνά από απελπισμένους αμάχους που κατοικούν σε ζώνες συγκρούσεων.

Το Captagon, κάποτε πηγή εισοδήματος για τα μέλη του ISIS μέσω του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, φέρεται να έχει γίνει τώρα μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τη Συρία και υποστηρίζεται ενεργά από τη Χεζμπολάχ.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, μια έρευνα από τους New York Times αποκάλυψε ότι άτομα που συνδέονται με τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς του, είχαν δημιουργήσει μια ακμάζουσα βιομηχανία για την παραγωγή του Captagon.

Το Captagon, κάποτε πηγή εισοδήματος για τα μέλη του ISIS μέσω του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, φέρεται να έχει γίνει τώρα μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τη Συρία

Αυτή η βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ, εποπτεύεται από τον αδελφό του Άσαντ και λειτουργεί ως μια ακμάζουσα επιχείρηση εν μέσω των ερειπίων του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τα κέρδη που παράγονται από τη διακίνηση ναρκωτικών στη Συρία υπερβαίνουν αυτά που προέρχονται από νόμιμες εξαγωγές.

Αξιόπιστες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές Captagon από τη Συρία έφτασαν τουλάχιστον τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τη συνολική αξία των νόμιμων εξαγωγικών βιομηχανιών της Συρίας, που υπολογίζεται σε κάτι περισσότερο από 700 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί που προσφέρουν τις αποτιμήσεις τους πιστεύουν ότι αυτές οι προβλέψεις είναι κερδοσκοπικές και ότι η πραγματική αγοραία αξία είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερη.

Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία, η κατανάλωση Captagon υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια χάπια ετησίως, δημιουργώντας αγοραία αξία τουλάχιστον 9 έως 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Η εμβέλεια του ναρκωτικού εκτείνεται πέρα ​​από τη Σαουδική Αραβία, με σημαντικές κατασχέσεις που αναφέρθηκαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Μαλαισία και την Αίγυπτο.

Στην Ιορδανία, είναι εύκολα διαθέσιμο σε χαμηλές τιμές, καθιστώντας το όλο και πιο δημοφιλές στους μειονεκτούντες νέους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της σχολικής ηλικίας. Χωρίς αμφιβολία, η επικράτηση του Captagon συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι αρχές του Κουβέιτ κατέσχεσαν εννέα εκατομμύρια χάπια Captagon κρυμμένα σε ένα φορτίο πορτοκαλιών.

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, οι αρχές του Ντουμπάι αναχαίτησαν το λαθρεμπόριο 1,5 τόνων χαπιών Captagon, αξίας περίπου 380 εκατομμυρίων δολαρίων, που ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα φορτίο λεμονιών.

Μόνο πέρυσι, περισσότερα από 250 εκατομμύρια χάπια Captagon αποτράπηκαν από το λαθρεμπόριο, που αντιπροσωπεύει 18 φορές αύξηση σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν μόνο τις αποστολές που κατασχέθηκαν, αφήνοντας περιθώρια για εικασίες ότι οι πραγματικές ποσότητες λαθρεμπορίου είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι αναφορές είχαν προηγουμένως υποδείξει ότι το φάρμακο έχει φτάσει και στους δρόμους του Ισραήλ, όπου πωλείται για περίπου 50 σέκελ ανά χάπι (11 ευρώ το ένα)», καταλήγει το ισραηλινό κανάλι στο ρεπορτάζ του.