Τι ισχύει για τα κατοικίδια σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Τι ισχύει για τα κατοικίδια σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες Όλοι όσοι μένουν σε πολυκατοικίες μπορούν να έχουν κατοικίδια, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Στον τελευταίο νόμο, που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» προβλέπονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας. Εάν, βεβαίως δεν εφαρμόσουν όσα ορίζει ως προς τη συγκατοίκησή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο 4830, στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από (τουλάχιστον) δύο διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Τα κατοικίδια δεν πρέπει να παραμένουν μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή στις βεράντες


Και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1. Τα κατοικίδια πρέπει να κατοικούν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους. Στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας (πυλωτή, ταράτσα, ακάλυπτος χώρος, κήπος) μπορούν να μένουν. Πρέπει όμως, να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας. Και, παράλληλα, να υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών.

2. Δεν παραμένουν όμως, μόνιμα στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος ή στις βεράντες.

3. Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

4. Οι σκύλοι ή οι γάτες θα πρέπει να έχουν σημανθεί, καταγραφεί, αλλά και να διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου. Να διευκρινισθεί ότι, οι διαδικασίες για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ)  δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

5. Να τονίσουμε ότι δεν μπορεί να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς µε τον κανονισµό της πολυκατοικίας, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Ωστόσο, με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται – μέχρι τα τρία ζώα ανά διαμέρισμα. Αν λοιπόν, γίνει αλλαγή στον κανονισμό της πολυκατοικίας, του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα, θα ισχύσει αφού παρέλθουν 12 μήνες, από την ψήφισή της.

Οι αριθμητικοί αυτοί περιορισμοί ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες.

Σε κάθε περίπτωση, και για τα λοιπά ζώα συντροφιάς, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

6. Επίσης, και στις μονοκατοικίες επιτρέπεται να ζουν ζώα συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως, και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ. Και, βεβαίως, εφόσον τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

Τέλος, εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, τότε επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Όπως και για την περίπτωση διατήρησης περισσότερων ζώων συντροφιάς, ενώ ο κανονισμός το απαγορεύει.

Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι τα 500 ευρώ ανά ζώο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.