Αδήριτη ανάγκη η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Αδήριτη ανάγκη η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Οσονούπω ξεκινούν οι Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στα πλαίσια της νέας Αυτοδιοικητικής περιόδου 2024-2028. Νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και κυρίως νέος Πρόεδρος του Συμβουλίου γεννούν την  προσδοκία ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα λειτουργήσει κατά τρόπο ουσιαστικό, που θα ανταποκρίνεται στο ρόλο του, με βάση τις επιταγές της Δημοκρατικής λειτουργίας.

Δημοτικό Συμβούλιο καθυποταγμένο στις θελήσεις και επιδιώξεις του εκάστοτε Δημάρχου, μόνο κακό προκαλεί στον Δήμο, την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα του τόπου.

Το αν, το Δημοτικό Συμβούλιο θα λειτουργεί όπως είναι ταγμένο να λειτουργεί, αυτό προφανώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρωτίστως από την προσωπικότητα και τις δυνατότητες του Προέδρου αλλά και των Συμβούλων.

Παρακολουθώντας ανελλιπώς τις συνεδριάσεις του ΔΣ, τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία χρόνια,  διαπίστωσα ότι το Συμβούλιο δεν ανταποκρινόταν σε αυτό, που έπρεπε να είναι και η προσφορά του ήταν περιορισμένη και χαμηλότερη των προσδοκιών και περιστάσεων.

Δεν έχει ίσως νόημα να σταθεί κάποιος περισσότερο στο παρελθόν αλλά θα πρέπει να εστιάσει στο σήμερα και το αύριο.

Ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ κ. Μπαμπούρης είναι αυτοδιοικητικός με εμπειρία, είναι χαμηλών τόνων και έχει πολύ καλές σχέσεις με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα

που μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συμβουλίου.  Απαιτείται ωστόσο, να κρατηθούν οι ισορροπίες μέσα στο ΔΣ και προπάντων να δίνεται η δυνατότητα για έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο και όχι να κυριαρχούν οι κοκορομαχίες.

Μόνο ένας Πρόεδρος ΔΣ, που σέβεται τους Συμβούλους και διασφαλίζει τη δυνατότητα έκφρασής τους, μπορεί να επιτύχει ένα θετικό και αποδεκτό , από πολλούς, αποτέλεσμα.

Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος θα πρέπει να φροντίζει ώστε :

--Η Ημερήσια Διάταξη να  γνωστοποιείται όσο γίνεται περισσότερο καιρό πριν την συνεδρίαση, ώστε να έχουν χρόνο προετοιμασίας οι Σύμβουλοι.

---Το ίδιο νωρίς θα πρέπει να διανέμονται στους Συμβούλους και οι εισηγήσεις και μάλιστα να είναι, όσο γίνεται πιο αναλυτικές και τεκμηριωμένες.

--Οι εισηγήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από τα σχετικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να εντρυφήσουν σε αυτά οι Σύμβουλοι και να προετοιμασθούν, όσο γίνεται καλύτερα.

---Το Προεδρείο θα πρέπει να  δείχνει και κάποια χρονικά περιθώρια ανοχής και να μην εξαντλεί την αυστηρότητά του, διακόπτοντας τους ομιλητές, μερικές φορές όταν αυτοί βρίσκονται σε καίριο σημείο της εισήγησής τους. Εξαίρεση, η τυχόν κατάχρηση της ανοχής του Προεδρείου από κάποιους καθέξιν ''απείθαρχους'' και

 ασυνεπείς στους χρόνους ομιλίας τους.

---Ο Πρόεδρος του ΔΣ να βάζει ''φραγμούς''', όταν κρίνει ότι ο Δήμαρχος κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων, που του δίνουν οι σχετικές διατάξεις, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι προκλήσεις , που διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της Συνεδρίασης. Υπεράνω και του Δημάρχου, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ο Πρόεδρος.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια φαίνεται απόλυτα σωστό το αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ Γαλούνη για την παραχώρηση Γραφείου εξοπλισμένου και με Γραμματεία στην Αντιπολίτευση,  μείζονα και ελάσσονα, θα πρόσθετα.

Είναι αδιανόητο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης να μην έχουν χώρο να συνέρχονται, να  συζητούν και να προετοιμάζονται για τις Συνεδριάσεις του ΔΣ. Απολύτως αναγκαίο και λογικό είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και κυρίως οι Αρχηγοί της Αντιπολίτευσης να έχουν πρόσβαση  εύκολη και άμεση στα αρχεία και τα έγγραφα του Δήμου.

Αν έτσι λειτουργήσει ο     Δήμος θα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα, για την διαφάνεια, την Λογοδοσία και την αποτελεσματική λειτουργία του, παράγοντας αποτελέσματα για τους Πολίτες και τον τόπο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.