Παναγιώτης Ηλ. Χολής ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ. Μεταφυτέψτε άμεσα τα ελαιόδεντρα - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Ηλ. Χολής ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ. Μεταφυτέψτε άμεσα τα ελαιόδεντρα

 

Μόλις πριν λίγες ημέρες συζητούσα με τον καλό φίλο Πάνο Χολή διάφορα τοπικά επίκαιρα ζητήματα . Η συζήτησή μας επεκτάθηκε και στην μεταφύτευση μεγάλων φυτών και κυρίως λιόδεντρων, γιατί πάντα ήθελα να γνωρίζω τα ''μυστικά'' των μεταφυτεύσεων.

Είχα κάποιες απορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα και ο πιο κατάλληλος να με διαφωτίσει ήταν ο Πάνος, λόγω εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων και πλούσιας εμπειρίας. Και φυσικά ο καλός φίλος το έκανε με ευχαρίστηση, δίνοντάς μου την ασφαλή εντύπωση πόσο  μεθοδικός και αποτελεσματικός είναι στη δουλειά του κι πόσο αγαπά αυτό που κάνει και πόσο ''δεμένος'' είναι με τα δέντρα και τη φύση, γενικότερα.

Και ω του θαύματος, μερικές ημέρες αργότερα ανέκυψε το γνωστό ζήτημα με τις εκριζώσεις ή την κοπή αιωνόβιων ελαιόδεντρων  ,  που βρίσκονταν σε οικόπεδο που προορίζεται για τα έργα του Βιολογικού Αλυζίας.

Αναρωτιέμαι κανείς δεν σκέφθηκε την επιλογή τα λιόδεντρα να μεταφερθούν σε κάποιους άλλους χώρους, πχ  Δημοτικούς, που θα αποτελούσαν και στολίδι, όπου θα μεταφυτεύονταν ;

 Δήμοι και φυσικά  ιδιώτες πληρώνουν αδρά για να αποκτήσουν τέτοια δέντρα στον κήπο τους ή σε επίκαιρα σημεία , εάν πρόκειται για Δήμους. Και αντί να συμβεί αυτό, τα λιόδεντρα, τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζω, προορίζονται για καυσόξυλα.

Κανείς από τον Δήμο δεν σκέφθηκε να συμβουλευθεί τον κ. Χολή, ο οποίος, σημειωτέον, ήταν και υποψήφιος με τον Συνδυασμό του Δημάρχου στις τελευταίες εκλογές.

Είμαι βέβαιος, επειδή γνωρίζω τον τρόπο σκέψης και τις πεποιθήσεις του καλού φίλου Πάνου, ότι θα πρόσφερε αφιλοκερδώς οποιαδήποτε υπηρεσία και αν του ζητούσαν. Και θα το έκανε με μεγάλη του χαρά και προθυμία.




πηγη facebookPanos Cholis

Συντοπίτες μου, λόγο της επαγγελματικής μου εμπειρίας, με ενημέρωσαν για το ξερίζωμα και καταστροφή μεγάλων έως και οριακά αιωνόβιων ελαιόδεντρων σε χωράφια ιδιοκτησίας του δήμου Ξηρομέρου, ώστε εκεί να γίνουν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Κανδήλας - Μύτικα - Βάρνακα. ....

Η επιλογή να κοπούν για ξύλα ή να πεταχτούν τα μεγάλα ελαιόδεντρα είναι λάθος επιλογή και καταδεικνύει την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και διαφύλαξης της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ελιά είναι ιερό δέντρο, συμβολίζει την ελπίδα, την ειρήνη και την ευημερία. Η ελιά είναι το ευλογημένο δένδρο της ελληνικής υπαίθρου και συνδέεται στενά με την Παράδοση και την Ιστορία μας.

Τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα, οι υπεύθυνοι, πρέπει μέσω της προσεκτικής εκρίζωσης να τα διασώσουν και να τα μεταφυτεύσουν σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας. 

Σύντομα τα ελαιόδεντρα αυτά θα κοσμούν και θα σηματοδοτούν πλέον τα κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και μεταφέροντας παράλληλα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα στις νέες γενιές.

Ένα αναγκαίο και βιώσιμο έργο δεν μπορεί να γίνεται η αιτία θανάτου ζωντανών οργανισμών και απαξίωση του ευλογημένου δέντρου που έθρεψε γενιές και γενιές με το  λαδάκι τους. 

- Μην καταστρέφεται τα ελαιόδεντρα, μη λησμονάτε την αξία τους!!! 

Σημ.Ανάλογη διάσωση χιλιάδων δέντρων πραγματοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ  κατά τη διάρκεια του εργασιών του προαστιακού έως την Πάτρα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.