Πηγή : euro2day
Οι ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία για την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε προθεσμία για την κατάργηση του λιγνίτη και άφησαν ανοιχτή την πόρτα για νέες επενδύσεις φυσικού αερίου.
Η Ομάδα G-7 δήλωσε ότι «θα επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιτευχθεί "καθαρό μηδέν" στα ενεργειακά συστήματα έως το 2050», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ομάδας που συναντήθηκαν στην ιαπωνική πόλη Sapporo.
Οι G-7 έχουν ορίσει τους εαυτούς τους ηγέτες στην παγκόσμια αποστολή απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και το ανακοινωθέν στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που δίνει τον τόνο στις συζητήσεις για την ενέργεια και το κλίμα για τον υπόλοιπο χρόνο, σημειώνει το Bloomberg. Η αποτυχία συμφωνίας σε ένα χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από τον λιγνίτη, όμως, μπορεί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι αργότερα αυτό το έτος - COP28 - όπου σχεδόν 200 κράτη θα πιεστούν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.
Το έγγραφο επιτρέπει επίσης νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο, για τις οποίες περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είπαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το ανακοινωθέν της ομάδας από το 2022. Φέτος, η G-7 δήλωσε ότι «οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά» που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εάν «υλοποιηθούν με τρόπο συνεπή με τους κλιματικούς μας στόχους και χωρίς να δημιουργούνται επιπτώσεις».
Σε προηγούμενα προσχέδια, η Ιαπωνία είχε ζητήσει υποστήριξη για επενδύσεις σε LNG και φυσικό αέριο. Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο στο περιθώριο της συνάντησης ότι επετεύχθη συμβιβασμός που «σημαίνει σιωπηρά ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε στην εξερεύνηση νέας χωρητικότητας φυσικού αερίου».
Το G-7 ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο φετινό ανακοινωθέν, ο όμιλος είπε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει την ηλιακή ισχύ σε περισσότερα από 1.000 γιγαβάτ και την υπεράκτια αιολική παραγωγή στα 150 γιγαβάτ από τα επίπεδα του 2021 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Η Nikkei ανέφερε το Σάββατο ότι αυτά τα στοιχεία θα τριπλασίαζαν την ηλιακή ενέργεια και θα επταπλασίαζαν την υπεράκτια αιολική ικανότητα σε ολόκληρο τον όμιλο.
Κανένας από τους δύο στόχους δεν αποτελεί νέα φιλοδοξία, είπε η Maria Pastukhova, ανώτερη σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων E3G, και σημείωσε ότι οι υφιστάμενοι εθνικοί στόχοι που έχουν ανακοινωθεί από τις χώρες G-7 ουσιαστικά ισοδυναμούν με τους ίδιους αριθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.