Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Η νίκη της ΝΔ στις 21 Μαίου ήταν συντριπτική, σημειώνοντας νταμπλ σκορ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποσοστό 40,79 % έναντι 20,72 % του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει 146 έδρες, που όμως δεν της έδωσαν την Αυτοδυναμία.
Εάν στις 25 Ιουνίου κρατήσει σταθερή την δύναμή της , ή την επαυξήσει θα μιλάμε για παντοδύναμη κυβέρνηση αφού σε αυτές τις έδρες θα προστεθούν οι 40 έως 50 έδρες του μπόνους της ενισχυμένης Αναλογικής.
Εάν πέσει κάτω από το 40% -με ταυτόχρονη είσοδο στη Βουλή 2 ή και 3 κομμάτων, που απέχουν ελάχιστα από να το κατορθώσουν- τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην και η αυτοδυναμία μπορεί να είναι οριακή, ή και να μην υπάρξει. Μη λησμονούμε ότι το 16% των ψήφων (ψηφοφόρων) δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, καθώς τα πολλά μικρά κόμματα δεν συγκέντρωσαν το 3% των ψήφων, που είναι το όριο για είσοδο στη Βουλή. Πλην όμως τρία από αυτά, ήτοι η ΝΙΚΗ (2,92%) , η Πλεύση Ελευθερίας( 2,89%) και το ΜΕΡΑ 25 ( 2,63%), απέχουν ελάχιστα από το καθοριστικό όριο. Το αν θα καταφέρουν να αυξήσουν κατ ελάχιστον το ποσοστό τους, ώστε να πιάσουν το 3%, τότε θα έχουμε νέα δεδομένα.
Η οκτακομματική Βουλή είναι ότι το χειρότερο για την αυτοδυναμία της ΝΔ, αφού, η είσοδος τριών κομμάτων θα αφαιρέσει ουσιαστικά το μπόνους του πρώτου κόμματος και εν προκειμένω της ΝΔ.
Καίριο ρόλο -σε ότι αφορά την αυτοδυναμία- θα παίξει και η αποχή, η οποία είναι πολύ πιθανόν -και φαντάζει λογικό -να αυξηθεί και η συμμετοχή να πέσει κάτω από το 60%, που ήταν στις εκλογές της 21ης Μαίου.
Επίσης, πολύ σημαντική είναι η συσπείρωση των κομμάτων. Η ΝΔ φαίνεται να έπιασε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συσπείρωσης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέτυχε χαμηλή συσπείρωση, που, σε κάθε περίπτωση, δεν ανταποκρίνεται στις συσπειρώσεις, που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν.
Ήδη, η όλη προσπάθεια του βαριά πληγωμένου ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στην αύξηση της συσπείρωσης, ελπίζοντας να βελτιώσει το εκλογικό του αποτέλεσμα στις 25 Ιουνίου. Θα τα καταφέρει ; Ή θα απευθυνθεί σε ''ώτα μη ακουόντων '', λαμβανομένου υπόψιν ότι υπάρχει το come back των οπαδών, φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, που είχαν βρει καταφύγιο στην ''αγκαλιά'' του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απογοητεύθηκαν από την πολιτική του.
Οι συγκρατημένοι πανηγυρισμοί των στελεχών της ΝΔ καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι η ηγεσία του κόμματος και τα στελέχη δεν θεωρούν το παιχνίδι λήξαν και δεν αποκλείουν τίποτα, αν και το σενάριο της αυτοδυναμίας έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να ισχύσει σε σχέση με εκείνο της μη επίτευξης αυτοδυναμίας.
Το εκλογικό σώμα είναι αυτό, που κρατάει το μυστικό για το τι μέλλει γενέσθαι. Η εκλογική συμπεριφορά του μπορεί να είναι, σε μεγάλο βαθμό, διαφορετική από αυτήν, που επέδειξε κατά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Η αποκρυπτογράφηση της σκέψης των ψηφοφόρων, σε αυτή τη φάση, είναι πολύ δύσκολη και σύνθετη υπόθεση και όποιος επιχειρήσει να το πράξει κινδυνεύει να ''πέσει έξω'', ακόμα και να γελοιοποιηθεί.
Οι δημοσκόποι δεν μπορούν πλέον να είναι πιστευτοί σε πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου, μετά την παταγώδη αποτυχία τους στην πρόθεση ψήφου των εκλογών της Κυριακής. Πως να τους εμπιστευθεί κάποιος, όταν έδιναν διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από 2,7 μονάδες έως 6,7 μονάδες και αυτή έφθασε τις 20 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες;
Σε αυτές τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν σε τέτοιο σημείο, που να δημιουργούνται υποψίες και ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους.
Το γεγονός επαναφέρει στην επιφάνεια το θέμα της αλλαγής του Νομικού πλαισίου για τις δημοσκοπήσεις και τις εταιρείες, που τις διενεργούν. Το φαινόμενο , βέβαια, δεν είναι ελληνικό μόνο, αλλά απαντάται και σε άλλες χώρες.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τα δεδομένα της στιγμής που διενεργούνται, αλλά δημιουργούν κλίμα, που κάποιους ωφελεί και κάποιους βλάπτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.