Οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τους πολίτες, την ώρα που οι προστριβές ανάμεσα στους «κρίκους» της αλυσίδας συνεχίζονται κανονικά.
Σε πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα, μεταξύ αυτών η απαγόρευση των εξαγωγών και η αύξηση αποθεμάτων από τις φαρμακευτικές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πρόσφατα την λειτουργία της νέας πλατφόρμας δήλωσης των αποθεμάτων, αλλά και την νέα επέκταση της απαγόρευσης 120 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την απαγόρευση των εξαγωγών σε νέα σκευάσματα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλόγος (ΠΦΣ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τους εκπροσώπους των Φαρμακαποθηκαρίων.
«Επιβεβλημένη η απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα»
Ο ΠΦΣ επιμένει, ωστόσο, πως η απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επιβεβλημένη, «ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή», όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, από την άλλη, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για «αποθεματοποίηση φαρμάκων» και με σκληρή ανακοίνωσή του βάλλει κατά του ΠΦΣ και του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνουν τα εξής:
«Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.
Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γεννόσημων. Συνεπώς σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά τα προϊόντα. Ρωτάμε τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε η «ορθή επανακοινοποίηση» , η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί την δημόσια υγεία.
Δηλώνουμε ότι ως ΠΣΦ είμαστε ταγμένοι στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες.
Ζητάμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας -εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά «είχε ομαλοποιηθεί» κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών-, να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα».
Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις παρεμβάσεις τους σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ, «προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρία-φαρμακαποθήκη-φαρμακείο), με διαφάνεια και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ψιθύρους , διασπορά fake non paper και δήθεν «αποκλειστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.