Το Ξηρόμερο γιορτάζει την δικιά του Παναγία, την Παναγία τη Λιγοβιτσάνα. Στο ομώνυμο Μοναστήρι, που έχει ταυτισθεί με την ιστορία της Περιοχής , τον απελευθερωτικό αγώνα του 21 και, φυσικά, με τους κατοίκους του Ξηρομέρου αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πιστοί από τα γύρω χωριά αλλά και από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και την Δυτική Ελλάδα. Από παλιά , για τους κατοίκους των χωριών Σκουρτού, Μαχαιρά, Μπαμπίνη, Φυτείες, Ρίγανη η Γιορτή της Παναγίας και το Λιγοβίτσι αποτελούσε το γεγονός της χρονιάς και συνέρρεαν , κατά χιλιάδες, στο Μοναστήρι χρησιμοποιώντας ως μεταφορικά μέσα τα ζώα και τις οδούς πρόσβασης, που δεν ήταν τίποτα άλλο από δύσβατα μονοπάτια.
Παραμονή της Παναγίας θα τελεσθεί ο Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ. Δαμασκηνού. Θα διαρκέσει έως τις 10.30 μμ ενώ ανήμερα της Παναγίας η θεία λειτουργία θα ξεκινήσει στις 7 πμ και θα τελειώσει στις 10 πμ.
Τα μέτρα της Τροχαίας
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά τις ώρες 16.00΄ έως 22.00΄ της Δευτέρας 14/08/2023, καθώς και κατά τις ώρες 07.00΄ έως 11.00΄ της Τρίτης 15/08/2023 είναι οι ακόλουθες:
α) Μονοδρόμηση της ανώνυμης δημοτικής οδού «Φυτειών – Ι.Μ. Λιγοβιτσίου έως την Διασταύρωση με την Επαρχ. Οδό Γουριώτισσας, με κατεύθυνση από Τ.Κ. Φυτειών προς Ι.Μ. Λιγοβιτσίου και Τ.Κ. Σκουρτού Δήμου Ξηρομέρου και την ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, που κατευθύνονται από την Τ.Κ. Γουριώτισσας προς την Ι.Μ. Λιγοβιτσίου, μέσω της Επαρχ. Οδού Σκουρτού – Μπαμπίνης – Φυτειών.
β) Την απαγόρευση στάθμευσης των οχημάτων στις ανώνυμες δημοτικές οδούς πέριξ της Ιεράς Μονής Λιγοβιτσίου.
Τα χρονικά διαστήματα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθούν, στα προκαθορισμένα σημεία, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες επιβάλλουν αυτό, κατά την κρίση του Επικεφαλής των μέτρων τροχαίας.
Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα Θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των πεζών και τροχοφόρων και να τοποθετηθεί η προβλεπόμενη προσωρινή οδική σήμανση ή ρυθμιστές τροχονόμοι με μέριμνα του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας.
Οι παραβάτες της Απόφασης αυτής, διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2696/99 (Α-57) «Περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας».
Ο
ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
Κωνσταντίνος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αστυνομικός Διευθυντής
Η ιστορία της Μονής
Το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή την εποχή του αγώνα του 1821, οπότε για αρκετό διάστημα χρησίμευσε ως έδρα των στρατηγείων του Καραϊσκάκη και του Μαυροκορδάτου. Γι’ αυτό και το στρατόπεδο των Ελλήνων ονομάστηκε στρατόπεδο του Μαχαλά από το διπλανό μεγάλο χωριό του Μαχαλά (σήμερα Φυτείες).
Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής που σώζονται ακόμα προσέφερε στα 1822 4.000 γρόσια υπέρ της επαναστάσεως και από το ποσό αυτό συμπεραίνουμε πως ήταν απ’ τα πλουσιότερα του Ξηρομέρου μια και οι εισφορές που είχαν οριστεί για τα αλλά μοναστήρια ήταν μικρότερες.
Αργότερα στα 1829 ο τότε ηγούμενος του Λιγοβιτσίου Ιωαννίκιος, του οποίου το όνομα σώζεται σε έγγραφα της εποχής, πρόσφερε 1300 γρόσια για την ανοικοδόμηση και λειτουργία σχολείων στο Ξηρόμερο, προσφορά που ήταν και αυτή μεγάλη σε σύγκριση με αυτές άλλων μοναστηριών.
Δυστυχώς και αυτό το μοναστήρι με το γνωστό Βασιλικό διάταγμα της 7ης Οκτωβρίου 1833, εμπνευστής του οποίου ήταν ο Βαυαρός αντιβασιλέας Μάουερ που σκοπό είχε να καταστρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία, διαλύθηκε και η περιουσία του εκποιήθηκε και διασκορπίστηκε. Από τότε άρχισε η περίοδος παρακμής και εγκατάλειψης του μοναστηριού, τα κτίρια με το πέρασμα των χρόνων ερειπώθηκαν και οι τοιχογραφίες που σίγουρα υπήρχαν σ’ αυτό καταστράφηκαν.
Στις μέρες μας, στη δεκαετία του 1960 έγιναν προσπάθειες αναστήλωσης και συντήρησης, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν δυστυχώς απαράδεκτα εξαιτίας της προχειρότητας τους.
Στα 1983 εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι μοναστική αδελφότητα υπό την πνευματική καθοδήγηση της ηγουμένης Μακρίνας Μαρκοπούλου που αποτελείται από 10 μοναχές.
Έγινε αποκατάσταση και ανακαίνιση του μοναστηριού, αγιογράφηση του καθολικού και κατασκευή πολλών βοηθητικών χώρων. Το μοναστήρι σήμερα αποτελεί πόλο έλξης πιστών που το επισκέπτονται τακτικά και συμμετέχουν στις ακολουθίες που τελούνται σ’ αυτό. Εορτάζει στις 15 Αυγούστου ημέρα κατά την οποία δέχεται πλήθος προσκυνητών.
Το τηλέφωνο της μονής είναι 2646093300
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.