Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μελέτης Έλληνα καθηγητή, σχετικά με την βελτίωση του προσδόκιμου αλλά και της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Πρόκειται για την μελέτη του Καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννη Υφαντόπουλου, «Ο αντίκτυπος της υπο-επένδυσης στο Φάρμακο & τις Υπηρεσίες Υγείας: Οι περιπτώσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας», που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Ερευνών (Ι.Π.Ο.Κ.Ε.) και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastein 2023.
Όπως αποδεικνύει η εν λόγω μελέτη, η δεκαετής οικονομική κρίση είχε σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα στη χώρα μας. «Η δεκαετής οικονομική κρίση, τα 3 μνημόνια και στη συνέχεια η επιδημιολογική κρίση της COVID-19, επηρέασε σημαντικά την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία στη χώρα μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως σπατάλη δημόσιων πόρων αλλά ως ευκαιρία επένδυσης στην υγεία του πληθυσμού, δηλαδή του ανθρώπινου κεφαλαίου της οικονομίας μας», ανέφερε ο καθηγητής.
Από τα ευρήματα προκύπτει πως ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει σημαντική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σημαντική μείωση στις δημόσιες δαπάνες υγείας με αντίστοιχη αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες. Ως εκ τούτου το κόστος μεταφέρεται στην τσέπη του πολίτη, επιβαρύνοντας τα ελληνικά νοικοκυριά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας βρίσκεται στο 15,3%, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης αγγίζει το 35%!
Χαμηλότερη ποιότητα ζωής
Οι παραπάνω μειώσεις των δημοσίων δαπανών επηρέασαν αναπόφευκτα την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αυξάνοντας τις ανικανοποίητες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη, με την Ελλάδα να καταγράφεται ως μία από τις χώρες της Ε.Ε.-27 με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες.
Ακόμη, οι Έλληνες πολίτες συνδέονται με τους χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής από όλα τα κράτη της Ε.Ε., με 1 στους 3 Έλληνες (36%) να ζουν με χαμηλή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.