Τι είναι και πως Λειτουργούν τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)-Που θα διαμένουν οι ωφελούμενοι των ΚΕΜ ; - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Τι είναι και πως Λειτουργούν τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ)-Που θα διαμένουν οι ωφελούμενοι των ΚΕΜ ;


Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της  ερχόμενης Τετάρτης 25 Οκτωβρίου θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας στο Δήμο Ξηρομέρου Κέντρου, ή Κέντρων Ένταξης Μεταναστών.

Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Αντιδήμαρχος κ Γερόλυμος. Τα ΚΕΜ  έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν , ήδη, σε ορισμένες πόλεις της χώρας κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιωτικές περιοχές, που αποτελούν  πύλες εισόδου μεταναστών.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ωφελούμενοι των ΚΕΜ είναι :

α. οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτης χώρας,

β. οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (κάτοχοι Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου),

γ. και οι αιτούντες άσυλο (κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία).

Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για μετανάστες, που δεν έχουν  ακόμα εξασφαλίσει την νόμιμη διαμονή τους στη χώρα και οι οποίοι ανήκουν στην β και γ κατηγορία, που αναφέρονται ανωτέρω. Το ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι, που θα διαμένουν οι μετανάστες αυτοί μέχρι να νομιμοποιηθούν, όπως , επίσης, που και πόσα ΚΕΜ θα λειτουργήσουν στο Ξηρόμερο, καθώς και αν θα υπάρχει, και ποια θα είναι η επιβάρυνση του Δήμου και των Δημοτών από τη λειτουργία τους;
Είναι ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί απάντηση από την Δημοτική Αρχή-σε αυτά όπως και σε άλλα- κατά την συζήτηση του θέματος .
Κατά την προσωπική μου άποψη πρόκειται για βεβιασμένη κίνηση της Δημοτικής Αρχής, καθώς είναι ένα πολυσύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο θέμα, με το οποίο δεν έχουν ασχοληθεί άλλοι, πιο οργανωμένοι και πλουσιότεροι Δήμοι της χώρας.
Όμως, ας περιμένουμε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, που παραμένουν, προς το παρόν, άγνωστες, οπότε θα σχηματίσουμε ασφαλέστερη άποψη, περί του ορθού ή όχι του συγκεκριμένου μέτρου και της συγκεκριμένης χρονικής εφαρμογής του.


Τα Κ.Ε.Μ. θεσμοθετήθηκαν με τον  ν. 4368 (ΦΕΚ 21 Α’, 2016) και αποτελούν παραρτήματα των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης συντονίζει και παρακολουθεί τη λειτουργία των Κ.Ε.Μ.

  • H πληροφόρηση, εξυπηρέτηση και παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε πολίτες τρίτων χωρών.

  • H ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων για τη διασύνδεση των ωφελούμενων με υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης.

  • H υλοποίηση δράσεων ένταξης για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
  • οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες τρίτης χώρας,
  • οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας (κάτοχοι Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου),
  • και οι αιτούντες άσυλο (κάτοχοι Δελτίου Αιτούντος Διεθνή Προστασία).
  • Ενημέρωση, εξυπηρέτηση, συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης και δικτύωσης μεταναστών.

  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες σχετικές δομές, υπηρεσίες και φορείς (Σ.Ε.Μ., Συλλόγους Μεταναστών/Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας, ΜΚΟ, Κοινωνικές Υπηρεσίες).

  • Στο πλαίσιο των Κ.Ε.Μ. μπορεί να υλοποιούνται παράλληλα δράσεις, όπως: μαθήματα ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού σε ενήλικες μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση τη συνύπαρξη παιδιών και νέων αλλοδαπών και γηγενών και δράσεις για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας.
  • Πληροφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών για νομικά ζητήματα που τους αφορούν και σχετίζονται με τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα (π.χ. άδειες διαμονής, δελτίο πρόσφυγα, έκδοση ΑΜΚΑ).
  • Παρέχουν κοινωνικό-ψυχολογική στήριξη και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πολιτών τρίτων χωρών (π.χ. γυναίκες, παιδιά).
  • Υποστηρίζουν τη μάθηση παιδιών μεταναστών/δικαιούχων διεθνούς προστασίας προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ενημερώνουν για δράσεις γλωσσικής κατάρτισης ενηλίκων που υλοποιούνται στην περιοχή.
  • Ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία για θέματα ξενοφοβίας, ρατσισμού και εμπορίας ανθρώπων.
  • Προάγουν τον εθελοντισμό
  • Στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών τρίτων χωρών σε ομάδες, σε συλλόγους και σε διαπολιτισμικές οργανώσεις.
  • Δικτυώνονται με άλλα Κ.Ε.Μ και υπηρεσίες/φορείς που δραστηριοποιούνται στην ένταξη των πολιτών τρίτων χωρών.
  • Διαγιγνώσκουν προβλήματα και παραπέμπουν  σε εξειδικευμένες δομές/ υπηρεσίες (Ξενώνες αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, δομές για ΑμΕΑ και ψυχικής υγείας, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, στοχευμένες δράσεις για μετανάστες/ πρόσφυγες, δομές παροχής βασικών αγαθών, δομές παροχής συσσιτίων, κοινωνικά φαρμακεία, ΚΗΦΗ, δημοτικά ιατρεία κ.ά.).
  • Παραπέμπουν αιτήματα και συνεργάζονται για ένταξη των ομάδων-στόχου σε προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, κατάρτισης, απασχόλησης, αναγνώρισης δεξιοτήτων και τίτλων από αλλοδαπή. Συνεργάζονται με την τοπική αγορά εργασίας για απόκτηση πρόσβασης μέσω συμβουλευτικής και υπηρεσιών συνοδείας (mentoring schemes).
  • Διαπολιτισμικό μεσολαβητή, για μετανάστες/αιτούντες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας, ο οποίος έχει γνώση των εθνικών/πολιτισμικών χαρακτηριστικών των μεταναστευτικών/προσφυγικών κοινοτήτων καθώς και της γλώσσας τους.

  • Κοινωνικό Λειτουργό, εξειδικευμένο σε θέματα μεταναστών/μειονοτήτων ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Νομικό, με ειδίκευση σε θέματα μεταναστευτικού και εργατικού δικαίου.

  • Ψυχολόγο, με ειδίκευση σε μετατραυματικό “stress” και στις ψυχικές ανάγκες ευάλωτων ατόμων (π.χ. γυναίκες, παιδιά, ΑμΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.