Οι Αμερικανοί στέλνουν πεζοναύτες στην Ανατολική Μεσόγειο - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Οι Αμερικανοί στέλνουν πεζοναύτες στην Ανατολική Μεσόγειο

 

Η Ουάσιγκτον βλέπει υπαρκτό κίνδυνο επέκτασης συγκρούσεων - «Εάν επαναληφθούν επιθετικές ενέργειες εναντίον μας θα απαντήσουμε» δηλώνει ο Λευκός Οίκος 


Για επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή προετοιμάζονται οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ και το Ιράν εμπλακούν στον πόλεμο. Για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας πεζοναύτες της δύναμης ταχείας επέμβασης στην περιοχή, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CBS πως η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Φόβοι για ανάφλεξη κι άλλων μετώπων

Οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ, που είναι σύμμαχοι του Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε στο Χ (Twitter), ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην αναμιχθούν και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Οι εχθροπραξίες έχουν ενταθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με την υποστηριζόμενη από το Ιράν σύμμαχο της Χαμάς, Χεζμπολάχ, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο μέτωπο.

Την Κυριακή μαχητές στο νότιο Λίβανο εκτόξευσαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πλήγματα, σε μια νέα κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων.

«Το Ιράν έχει λάβει το μήνυμα μας»

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί κατανοούν το μήνυμά μας», είπε ο Σάλιβαν, ερωτηθείς για τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

«Φυσικά, λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχόμενα», δήλωσε.

Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση ανθρωπιστική παύση» στις μάχες, δήλωσαν οι πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται αφού 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή, το οποίο εισήγαγε η Ιορδανία και ζητούσε «διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 45 χώρες απείχαν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο κειμένου του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» και περαιτέρω «ανθρωπιστικές παύσεις».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ που ζητούσε ανθρωπιστική παύση.

Τα ΗΑΕ είναι η μόνη αραβική χώρα που είναι επί του παρόντος μέλος του ΣΑΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.