Με την ψήφο των Ξηρομεριτών : Τετέλεσται το παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Με την ψήφο των Ξηρομεριτών : Τετέλεσται το παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα



Γράφει-Σχολιάζει-Αποκαλύπτει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Τα μάθατε τα νέα; Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς τοποθετώντας στο βυθό της θάλασσας  ''μπλόκια'' που είναι απαραίτητα τσιμεντένια βάρη για να συγκρατούν τα κλουβιά στη θέση τους και να τα προστατεύουν από ανεξέλεγκτες μετακινήσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη θαλάσσια περιοχή της  ''Βουλγαρέλας''- όπως αναφέρεται επισήμως ως τοπωνύμιο, αλλά δεν είναι άλλη από την περιοχή Καμηλαύκας, όπως συνηθίζουν να την λένε οι ντόπιοι.

Εκεί δηλαδή, που πρόκειται να μεταφερθεί μονάδα, που ευρίσκεται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Η Αδειοδότηση έχει δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αφορά περί τα 20 θαλάσσια στρέμματα, όπου θα τοποθετηθούν τα κλουβιά με στόχο την παραγωγή, όπως λέγεται, περίπου 150 τόνων ιχθύων  ετησίως.

Η εν λόγω μονάδα βρίσκεται  στην ίδια περιοχή, όπου η συγκεκριμένη εταιρεία διατηρεί, προ πολλών ετών, ανάλογη μονάδα  και πολύ κοντά  στη μονάδα της AVRAMAR.

Η λειτουργία των τριών μονάδων- στον ίδιο σχεδόν χώρο -έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία από τις μεγαλύτερες ιχθυομονάδες της ευρύτερης περιοχής, που θα ξεκινά από το Ασπρογιάλι και θα φθάνει μέχρι τα όρια της Βελάς. Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας έχοντας από τον Νόμο για την ΠΟΑΥ τη δυνατότητα να επεκταθούν πολύ περισσότερο- συνυπολογιζομένων  δε και των χώρων, που χρησιμοποιούνται για τα αγκυροβόλια -θα καταλάβουν ουσιαστικά όλο το παραλιακό μέτωπο από Αστακό μέχρι Βελά.

Μέσα σε αυτό τον θαλάσσιο χώρο έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν οικίσκους για το προσωπικό, οικίσκους φυλάκια, αλλά και κινητές πλατφόρμες για τις όποιες ανάγκες λειτουργίας των μονάδων. Προφανώς, οι χώροι αυτοί θα είναι απροσπέλαστοι και απαγορευμένοι για τον οποιονδήποτε.

Όλα αυτά δίνουν μια εικόνα για το πια μορφή θα λάβει το θαλάσσιο μέτωπο, όπου θα εγκατασταθούν, και επεκταθούν οι εν λόγω μονάδες.

Στις 25 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου εγκρίθηκε χρηματικό ποσό για την αμοιβή δικηγόρου, για την Διοικητική προσφυγή κατά της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τελευταία ημέρα για την κατάθεση της προσφυγής ήταν η Δευτέρα 30 Οκτωβρίου. Δεν γνωρίζω εάν αυτό έχει συμβεί, αλλά εικάζω, πως ναι. 

Ωστόσο, ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απάντησης :

--- Για ποιο λόγο  δεν έγινε κατάθεση της προσφυγής πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα μέσα στον Σεπτέμβριο ;

----Για ποιο λόγο δεν κατατέθηκε   από την πρώτη στιγμή, που εξεδόθη η Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προσφυγή για  Ασφαλιστικά Μέτρα, έτσι ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε δραστηριότητα των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας , αλλά η νομική αντίδραση του Δήμου εκδηλώθηκε σε μια στιγμή, που πλέον έχουν αρχίσει να δημιουργούνται τετελεσμένα και άρα δύσκολα ανατρεπόμενες καταστάσεις;

----Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ενημέρωσε προεκλογικά τους πολίτες του Ξηρομέρου για το μείζον αυτό θέμα, αλλά τους κράτησε στο σκοτάδι ;

--Οι ψηφοφόροι-τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών- θα αποφάσιζαν  με τον ίδιο τρόπο, εάν γνώριζαν ότι  το παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα κινδυνεύει άμεσα να οδηγηθεί στην απόλυτη καταστροφή ;

---Σήμερα, που αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και έχουν , ήδη, γίνει γνωστές, γιατί δεν υπάρχει  αντίδραση από τον Δήμο, την Επιτροπή Αγώνα, την Πρόεδρο του Αστακού κ. Γριτσίπη, τον κ. Μητσάνη Αθανάσιο νυν και νεοκλεγέντα πρόεδρο του χωριού Καραϊσκάκη- ο οποίος, κατά σύμπτωση, εργάζεται στην εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που εγκαθίσταται στη Καμηλαύκα ;

Οι άλλοι αξιότιμοι Πρόεδροι Μύτικα, Κανδήλας, Αρχοντοχωρίου, Βασιλόπουλου κλπ , γιατί βουβάθηκαν ; Κατανάλωσαν όλες τους τις δυνάμεις στον προεκλογικό αγώνα ;

--- Γιατί σιωπά ο κ. Βασίλης Σούλας , πρωταγωνιστής της Επιτροπής Αγώνα ;

Αλλά, μάλλον , καλά κάνουν, αφού μόλις πριν λίγες ημέρες ο λαός του Ξηρομέρου τους υπερψήφισε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο.... Οπότε, τα υπόλοιπα, μικρή σημασία έχουν. Οι Ξηρομερίτες έχουν ό,τι ήθελαν, ό,τι ψήφισαν, ό,τι τους ταιριάζει.......


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.