ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ :ΠΟΑΥ και Πλατυγιάλι, οι δύο χαίνουσες πληγές του Ξηρομέρου- Δάκρυα υποκρισίας , αλλά ...είναι αργά για δάκρυα .... - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ :ΠΟΑΥ και Πλατυγιάλι, οι δύο χαίνουσες πληγές του Ξηρομέρου- Δάκρυα υποκρισίας , αλλά ...είναι αργά για δάκρυα ....

 




Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Ξηρόμερο δεν έχει όμοιό του. Θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος για το άκρον άωτο της υποκρισίας, του εμπαιγμού και της ανευθυνότητας, από αρμόδιους , αναρμόδιους και συναρμόδιους.

Αφότου έγινε γνωστό (με δημοσίευμά μου) ότι εκτελούνται εργασίες για την εγκατάσταση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο παραλιακό μέτωπο Αστακού -Μύτικα έσπευσαν πολλοί να τοποθετηθούν επί του ζητήματος και κυρίως να διαχωρίσουν την θέση τους από το ανοσιούργημα, που πρόκειται να συντελεστεί στην υπέροχη αυτή περιοχή, που όμοιά της, θα πρέπει να ψάξει κάποιος πολύ για να συναντήσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και όχι μόνο.

Οι Ξηρομερίτες θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιες αλήθειες, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να τις ακούνε, ή να τις παραδεχθούν γιατί δεν τους ''βολεύει''.

Ειδικότερα :

----Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, φοβάμαι ότι είναι μη αναστρέψιμη, εκτός και αν συμβεί κάτι το μη προβλέψιμο αυτή τη στιγμή.

Πολύ δύσκολα το ΣτΕ θα προβεί σε ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος , για λόγους που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί και κυρίως για το γεγονός ότι με αυτό το ΠΔ εκφράζεται, κατά απόλυτο τρόπο, η αποφασισμένη  κυβερνητική πολιτική για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Η τυχόν προσφυγή σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, δεν  δημιουργεί καμία βεβαιότητα ότι η  Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη θα αποφανθεί κατά διαφορετικό τρόπο από τα  ελληνικά δικαστήρια. Πέραν τούτου  η έκδοση απόφασης αργεί χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι στην περιοχή θα έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα, που είναι, σχεδόν, ακατόρθωτο να ανατραπούν.

---Η ανεξήγητη και σιωπηρή, πλην  διαπιστωμένη εκ των πραγμάτων, σύμπνοια όλων των κομμάτων, του Δήμου, της Περιφέρειας, των τοπικών ταγών κ.α  είναι κάτι, που αποθρασύνει τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειών, που αποφεύγουν τον οποιονδήποτε διάλογο γιατί διακατέχονται από την σιγουριά ότι, αυτό που επιθυμούν και επιδιώκουν, το επιτυγχάνουν χωρίς καμία δυσκολία.

Το ΚΚΕ και το Μερα 25 διαχώρισαν τη θέση τους

---Η Επιτροπή αγώνα, κατά την άποψή μου, δεν χειρίστηκε τα πράγματα σωστά, παρά τις όποιες φιλότιμες, αγνές και πραγματικές προσπάθειες μελών της, να προστατευθεί το παραλιακό μέτωπο από τις αδηφάγες διαθέσεις των ιχθυοκαλλιεργητών.

Εκτιμώ, ότι θα έπρεπε να λειτουργεί απεξαρτημένη απολύτως από τον Δήμο και την Δημοτική Αρχή, πράγμα που δεν έγινε  και ως ένα βαθμό, οδήγησε στην απαξίωσή της σε μεγάλο τμήμα του τοπικού πληθυσμού. Πολλά αξιόλογα άτομα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν είτε δεν ''μπήκαν'' ποτέ στην Επιτροπή, είτε αναγκάσθηκαν απογοητευμένα, να την εγκαταλείψουν. Όμως, όταν κάνεις έναν τέτοιο αγώνα,  δεν μπορείς να τον καθυποτάσσεις σε οποιαδήποτε σκοπιμότητα και συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, κομματικά , ή μη.

Ο ίδιος συμμετείχα ενεργά στην Επιτροπή αλλά αναγκάσθηκα να φύγω όταν  προτείνοντας-αρκετά πριν τις εκλογές- να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για μη συμμετοχή του Ξηρομέρου στις εκλογικές διαδικασίες των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνο δεν εισακούσθηκα, αλλά λοιδορήθηκα. 

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το θέμα απορρίφθηκε, σχεδόν, ασυζητητί, και μάλιστα  από κάποιους λοιδορήθηκα και κυρίως από τον ''σύντροφο΄΄ Ζαφείρη, που άφησε δημόσια υπονοούμενα σε βάρος μου,  ότι τάχα κάποιο παιχνίδι παίζω, χωρίς ουδείς να τον ανακαλέσει στην τάξη. Ουδείς μπήκε στον κόπο να αντιδράσει στην κακόβουλη συμπεριφορά του.

Αποφάνθηκε περί εμού ο ανεκδιήγητος χωρίς να με γνωρίζει, χωρίς ποτέ να με έχει δει και συζητήσει μαζί μου, χωρίς ποτέ να τον έχω ενοχλήσει και χωρίς να τον γνωρίζω ούτε κατ όψιν.

Αλλά η νοοτροπία του ΚΚΕ αυτή είναι και δεν θα αλλάξει ποτέ.Δεν μπορεί κάποιος να περιμένει κάτι καλύτερο, από τέτοιου είδους ''αγωνιστές.''

Αλήθεια πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί μία Επιτροπή να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, όπου κάποιος ή κάποιοι μπορούν να σπιλώνουν πρόσωπα και να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια , την τιμή, και την υπόληψη των άλλων ;

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προήδρευε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Σούλας, που όπως πάντα λέει την μισή αλήθεια και όπως τον βολεύουν κάθε φορά τα πράγματα.

Δεν γνωρίζει ο αθεόφοβος ότι η μισή αλήθεια, δεν είναι αλήθεια.


Η αλήθεια για το Πλατυγιάλι

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Πλατυγιάλι, το καταπληκτικό αυτό λιμάνι μετατρέπεται σε χώρο παρκινγκ παροπλισμένων πλοίων, που ενδεχομένως να φιλοξενήσουν, σε κάποια φάση, μετανάστες, από διάφορες περιοχές του κόσμου.

Είναι πλέον  προφανές ότι η πιθανότητα σοβαρής αξιοποίησης του Λιμανιού είναι μηδαμινή, έως μηδενική. Πολλοί είναι οι λόγοι γι αυτό και πρωτίστως το γεγονός ότι το καταπληκτικό αυτό λιμάνι βρίσκεται στη μέση του πουθενά, ξεκομμένο και απομακρυσμένο εντελώς από τα οικονομικά κέντρα και ζώνες της χώρας.

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του κ. Δημάρχου, στο πρόσφατο παρελθόν,  περί  μετατροπής του Λιμανιού σε Μαρίνα για φιλοξενία μεγάλων γιότς, για πεντάστερα ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες κλπ, που επαναλαμβάνονταν κατά κόρον σε τηλεοπτικά κανάλια και τοπικά blogs  απεδείχθησαν ''κούφια λόγια''. Όσοι ήταν  καλόπιστοι και στοιχειώδεις γνώστες της λειτουργίας της οικονομίας και της αγοράς, όλα αυτά τα ''άκουγαν βερεσέ''. Αλλά τι κρίμα, πολλοί συμπατριώτες μας τα πίστευαν και άρπαζαν την ευκαιρία να επιτεθούν με υστερική μανία, σε όσους τολμούσαν και υποστήριζαν  τις τεκμηριωμένες οικονομικά απόψεις. Μεταξύ αυτών και ο ίδιος, που δέχθηκα άπειρες και απανωτές, κακοήθεις επιθέσεις, από ανώνυμους, πλην γνωστούς  άσχετους αλλά εγκάθετους της περιοχής.

Ποια είναι η προοπτική για το λιμάνι ; Κατά την άποψή μου, θα χρησιμοποιείται -μέχρι νεωτέρας -ως χώρος παροπλισμένων πλοίων, που θα παραμένουν εκεί μέχρι να δοθεί, αν δοθεί, η δυνατότητα να μεταφερθούν σε διαλυτήρια.  Πρόσφατα στο παιχνίδι μπήκε και η φιλοξενία σε αυτά, όπως στο παροπλισμένο κρουαζιερόπλοιο,  μεταναστών. 

Μόνο, που τα πλοία αυτά, όπως και το Euroferry συνιστούν μέγιστο κίνδυνο μόλυνσης του θαλάσσιου χώρου, χωρίς να προσφέρουν κάτι στην τοπική κοινωνία, που θα δει να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η περιοχή του Ξηρομέρου και να χάνονται οι όποιες ελπίδες για τουριστική ανάπτυξη.

Αυτή άραγε είναι η αναβάθμιση του Ξηρομέρου, που κάποιοι έταζαν και κρατούσαν εν υπνώσει τους ευκολόπιστους, έως και- κάποιους -αδαείς Ξηρομερίτες ; Τώρα που οι εκλογές τέλειωσαν, η αλήθεια όλο και αποκαλύπτεται.. Πλην , όμως, ''το πουλάκι έχει πετάξει....''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.