Γράφει-Σχολιάζει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Ήδη, η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθότι σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία η όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, από όλα τα κράτη μέλη, που διαθέτουν θάλασσες, από τον Μάρτιο του 2021.
Από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει, μέχρι τώρα, κάποια επίσημη ανακοίνωση, ή εξήγηση για την στάση της χώρας. Ωστόσο, παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις αλλά κυρίως την κρατούσα κατάσταση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας επισημαίνουν ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι θέμα, πρωτίστως γεωπολιτικό , που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας, του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων αλλά και των σχέσεων της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία. Πλέον , η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της στο ΕΔ , οι οποίες, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές, και με βάση τις οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει εάν το όλο ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, ή όχι, οπότε, στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει λύση, που ξεφεύγει από τα όρια της εν λόγω Οδηγίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που χρειάζεται για να τελεσφορήσει η διαδικασία στο ΕΔ είναι μακρύς και απροσδιόριστος και περνά από διάφορες φάσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για την επίλυση του γνωστού προβλήματος με την ΠΟΑΥ στο παραλιακό μέτωπο Αστακού-Μύτικα ελάχιστα θα πρέπει κανείς να ελπίζει και να στηρίζεται, στο ΕΔ, αλλά θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η πολιτική λύση- μετά και την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- προβάλλει πλέον ως πιο αποτελεσματική και πιο εφικτή, αφού η κυβέρνηση εάν κινείται με αγαθές προθέσεις, έχει την δικαιολογία και την ευκαιρία να διαφοροποιήσει τη στάση της και να εξεύρει λύση κοινά αποδεκτή, από όλους όσους εμπλέκονται και επηρεάζονται με τον έναν ή άλλο τρόπο από την λειτουργία της ΠΟΑΥ.
Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και προκαλεί ήδη το πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον .Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα από άρθρο του δημοσιογράφου αναλυτή Νίκου Μελέτη, που αναπτύχθηκαν στο πρώτο Θέμα, αλλά και απόψεις του Καθηγητή κ. Νίκου Φαραντούρη, εκ των Συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κασσελάκη.
Διαδικασία με γεωπολιτικό περιεχόμενο
Ειδικότερα, ο κ. Μελέτης γράφει :
''Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ειδικά για την Ελλάδα, δεν είναι μια απλή τεχνική διαδικασία, αλλά έχει βαθύτατο γεωπολιτικό περιεχόμενο καθώς σε αυτόν θα πρέπει να καταγραφούν οι θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και φυσικά όλοι οι νησιωτικοί σχηματισμοί ,νησίδες και βραχονησίδες. Ζητήματα δηλαδή, που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας και του ορισμού των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
........Θεωρείται δεδομένο ότι ένας τέτοιος χάρτης θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και έτσι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα εάν υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος (για τον οποίο πάντως δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε αναφορά) που η Αθήνα δεν εκπληρώνει την κοινοτική υποχρέωση ή εάν η καθυστέρηση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει κατευναστικά σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Άγκυρας. Συγχρόνως όμως, όσο καθυστερεί η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, χάνεται η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά από την Ε.Ε. ότι όλοι αυτοί οι νησιωτικοί σχηματισμοί αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος, ως μέρος της Ελληνικής Κυριαρχίας.''
Σε άλλο σημείο του άρθρου του επισημαίνει :
Η περίπτωση της Κύπρου
Η Κύπρος ολοκλήρωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τον οποίο ενέκρινε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη. Σε επισυναπτόμενους χάρτες καταγράφεται και η Κυπριακή ΑΟΖ όπως έχει οριοθετηθεί στις Συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ και συγχρόνως αποτυπώνεται και η ΑΟΖ του νησιού που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να την επικαλύψει με το εφεύρημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά επιμένει στην νομιμότητα της οριοθέτησης που η ίδια έχει κάνει με το ψευδοκράτος η οποία φυσικά δεν έχει καμιά νομική ισχύ.
Η εκπλήρωση της κοινοτικής υποχρέωσης της Κύπρου με την υποβολή του Σχεδιασμού και των χαρτών που τον συνοδεύουν ήταν αυτές που προκάλεσαν την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ονσού Κετσελί δήλωσε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός παραβιάζει τα «δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» καθώς η Τουρκία «έχει καταχωρίσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020». Με τις επιστολές αυτές η Τουρκία θεμελίωσε ουσιαστικά την «Γαλάζια Πατρίδα».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, όσον αφορά περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της Τουρκίας στο πεδίο συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο» και χαρακτηρίζει την «προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται ως την τελευταία μάταιη προσπάθεια».
Καθηγητής Νίκος Φαραντούρης : Κόλαφος η παραπομπή της Ελλάδας στο ΕΔ
Οι απόψεις Φαραντούρη
“Κόλαφο” χαρακτηρίζει ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αποτυχία χωροταξικής οργάνωσης του θαλασσίου χώρου της.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του: “Μια ακόμη αποτυχία, ολιγωρία ή σκόπιμη κωλυσιεργία της Ελληνικής Κυβέρνησης αναδεικνύει η παραπομπή (για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια) της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια. Η Ελλάδα, όπως και όλα τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ, έπρεπε βάσει της οδηγίας να έχει καταρτίσει τα σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021, προκειμένου να οργανωθεί και αποσαφηνιστεί οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες για την επίτευξη βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης, της, βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων και της διατήρησης υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας. Εξάλλου η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη των στόχων αυτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.”
Σε άλλο σημείο τονίζει :
“Η παραπομπή-κόλαφος της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ και μάλιστα για ένα θέμα που θωρακίζει τις θάλασσές μας, την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία της περιβάλλοντος, αποτελεί μια εξευτελιστική και δυσοίωνη εξέλιξη για τη χώρα μας”, καταλήγει ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής κ. Φαραντούρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.