Γράφει-Σχολιάζει
Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά η Ελλάδα όχι. Όλες οι χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ έχουν -και μάλιστα -αγγλόφωνα- ιδιωτικά Πανεπιστήμια, αλλά η Ελλάδα , όχι. Ακόμη και στη μικρή Κύπρο λειτουργούν, προ πολλού, ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Και πως μπορούσε να γίνει αλλιώς σε μια παγκοσμοποιημένη οικονομία;
Στην Ελλάδα χρειάσθηκε να περάσουν , τουλάχιστον, σαράντα χρόνια, από τότε, που το θέμα άρχισε να συζητείται επιτακτικά, αλλά οι σφοδρές αντιδράσεις κομματικά καθοδηγούμενων φοιτητών, ''προοδευτικών'' κομμάτων και καθηγητικού κατεστημένου, εμπόδιζαν να γίνει το μεγάλο βήμα.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήρε την μεγάλη απόφαση και όπως είπαν ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, σύντομα θα ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Τι και αν στη χώρα λειτουργούν από ιδιωτικά νηπιαγωγεία μέχρι κολλέγια ανωτέρας βαθμίδας ; Τι και αν υγεία, τηλεφωνία και ηλεκτρισμός έχουν περάσει σχεδόν καθ ολοκληρίαν σε ιδιώτες και σύντομα, ίσως, ιδιωτικοποιηθεί και το νερό ;
Το ιδανικό θα ήταν όλα αυτά να λειτουργούν ως Δημόσιοι Οργανισμοί παρέχοντας φθηνές και αξιόπιστες υπηρεσίες. Το Δημόσιο , όμως, έχει καταρρεύσει προ πολλού, οπότε το έδαφος είναι πρόσφορο για δραστηριοποίηση και επικράτηση των ιδιωτών σε πολλούς τομείς. Σε ότι αφορά τα ωφέλη από τη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, πολλά και ιδιαίτερα σπουδαία.
Ειδικότερα :
--Περιορίζεται η αναγκαστική φυγή χιλιάδων νέων , που καταφεύγουν ετησίως, σε αμφιβόλου αξίας εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
--Προστατεύεται η οικονομία από την άσκοπη απώλεια σημαντικών κονδυλίων, και ιδιαίτερα μια οικονομία αιμορραγούσα, όπως η ελληνική.
--Επιτυγχάνεται εισαγωγή συναλλάγματος με την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
-- Διαφημίζεται και αναβαθμίζεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που σήμερα φιγουράρει σε απογοητευτικές θέσεις του παγκόσμιου εκπαιδευτικού συστήματος.
--Αναπτύσσεται η γνώση, η τεχνολογία και η επιστημοσύνη στην Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία , την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και την αναβάθμιση της βιομηχανίας και της ελληνικής παραγωγής .
---Παραμένουν στον τόπο τους χιλιάδες νέοι επιστήμονες και δεν αφελληνίζονται, όπως συμβαίνει με μεγάλο αριθμό από αυτους, που αναγκάζονται να επιλέξουν ως πατρίδα τους, μια άλλη , ξένη χώρα και να δημιουργήσουν και συνεχίσουν εκεί τη ζωή τους, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
Αυτά και πολλά άλλα τα θετικά και πάντα υπό τον όρο ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και θα πληρούν κάποια στάνταρς, αντίστοιχα πολλών σοβαρών Πανεπιστημίων του Εξωτερικού. Πλέον, τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πρέπει να προτιμώνται για μεταπτυχιακές, ή διδακτορικές σπουδές, ή να προτιμώνται από κάποιους που έχουν τους δικούς τους λόγους να τα επιλέξουν εξ υπαρχής.
Είναι κρίμα ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν απαξιωθεί με ευθύνη πολλών αλλά κυρίως, με ευθύνη των ίδιων των φοιτητών, που επέτρεψαν και επιτρέπουν να λειτουργούν ως χώρος ασύλου για κάθε εγκληματικό στοιχείο, ελληνικό, ή ξένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.