Γενικός Γραμματέας, Αλυζία, και Πλατυγιάλι....... - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Γενικός Γραμματέας, Αλυζία, και Πλατυγιάλι.......

 




Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Τελικά, Με, ή Χωρίς Γενικό Γραμματέα ο Δήμος Ξηρομέρου ; Το ερώτημα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο ο καιρός περνά και δεν  ανακοινώνεται επίσημα και οριστικά μέσα από τη Διαύγεια ο διορισμός του κ. Ανδρέα Ρεγκούτα, που- ως φαίνεται- είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε, για την εν λόγω θέση,  ο Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλάκης. Δεν γνωρίζω εάν αυτό συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ή θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, ή ακόμα και αν  επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις για την πλήρωση, ή μη της συγκεκριμένης θέσης, με το πρόσωπο, που έχει επιλεγεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- που μένει να επιβεβαιωθούν- αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονος προβληματισμός στο στρατόπεδο του Δημάρχου κυρίως για την   μη εντοπιότητα του υποψηφίου και δευτερευόντως διότι είναι επιλογή του κ. Γερολύμου που έχει την πλήρη στήριξη του Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη, ο οποίος και τον υπέδειξε, αν όχι τον επέβαλε. Όλα αυτά διαρρέουν από το στρατόπεδο του Δημάρχου και ενδεχομένως να απηχούν την αλήθεια, αλλά και όχι.

Ασχέτως όλων τούτων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι Γενικό Γραμματέα χρησιμοποιούν , σχεδόν, όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας αλλά και αρκετοί μικρότεροι, όπως ο Δήμος Ξηρομέρου, που υστερούν  κυρίως σε ζητήματα οργάνωσης, αποδοτικότητας και συντονισμού. 

Εάν  επιλεγεί το κατάλληλο πρόσωπο, με τις κατάλληλες γνώσεις και δυνατότητες, είναι βέβαιον ότι θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, σε όλους τους τομείς.

Είναι το κατάλληλο πρόσωπο ο κ. Ρεγκούτας ; Ιδού το ερώτημα.

  • Μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Διαμαντόπουλος προτίθεται και εργάζεται προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης και καλύτερης λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας. Στα πλαίσια αυτά- και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα , που απαρτίζουν την Υπηρεσία και θα ορισθούν νέα. Είναι μια πρακτική που ακολουθείται, σε πολλούς Δήμους, και αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων του Δήμου με την έννοια ότι η παραμονή επί μακρόν στις ίδιες αποφασιστικές θέσεις των ίδιων προσώπων ελλοχεύει τον κίνδυνο της  δυσλειτουργίας του Οργάνου. Εάν αυτό συμβεί, θα επηρεασθεί και ο Δήμος Ξηρομέρου καθότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου, αποφασίζει και χειρίζεται τα θέματα και του Δήμου μας, ύστερα από σχετική συμφωνία, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Να σημειώσουμε ότι όλα τα έργα των τελευταίων ετών στο Δήμο Ξηρομέρου έχουν αξιολογηθεί και προωθηθεί και υπογραφεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου, όπως πχ το τελευταίο έργο της Αποχέτευσης Αλυζίας . Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλεισθεί, πλέον, η αυτόνομη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξηρομέρου, πράγμα, που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
  •  Επιεικώς απαράδεκτο να πληροφορούμαστε την υπογραφή συμβάσεων  του Δήμου για έργα μέγιστης αξίας από το f/b  του Δημάρχου ή από το ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS, όπως συνέβη με την υπογραφή του έργου για τον βιολογικό Αλυζίας και όχι με επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου, που να απευθύνονται σε όλα τα Ενημερωτικά Μέσα της Περιοχής. Βέβαια, η επίσημη  ανακοίνωση ακολούθησε μετά από περίπου δύο εικοσιτετράωρα της γνωστοποίησης του θέματος από το f/b και τον γνωστό ιστότοπο, που λειτουργεί ως άτυπο Γραφείο Τύπου του Δήμου, πράγμα που για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται. Στο Δημαρχείο θα πρέπει να αντιληφθούν κάποιοι ότι αυτού του είδους οι πρακτικές αποτελούν εκτροπή από την  επιβεβλημένη τακτική και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή στα μάτια των πολιτών, που αξιώνουν την επίσημη και όχι την παρασκηνιακή ενημέρωσή τους.
  • Στην ''επικαιρότητα'' και πάλι το μεγαλεπήβολο έργο στο Πλατυγιάλι. Είναι η πολλοστή φορά, που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ανάλογες πληροφορίες να δημοσιεύονται, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν επιβεβαιωθεί, έστω και κατ ελάχιστον. Αυτή τη φορά, το δημοσίευμα, Αθηναϊκής Εφημερίδας είναι πανομοιότυπο, ή πιο σωστά αντιγραφή, προηγούμενων δημοσιευμάτων, με μόνη τη διαφορά στο ύψος της επένδυσης, που αισίως έφθασε το 1 δισ, ευρώ ... Για όποιον γνωρίζει να αποκωδικοποιεί τα κείμενα, είναι εμφανές ότι οι πληροφορίες διοχετεύονται από τις τοπικές αρχές, ή τους τοπικούς ''ιθύνοντες'' και ουδόλως στηρίζονται σε κάποια βάσιμη πληροφορία, προερχόμενη είτε από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή, είτε από τους ιδιοκτήτες του λιμανιού, είτε από την Κεντρική Εξουσία και κυρίως τα εμπλεκόμενα, σε μία τέτοια, επένδυση  Υπουργεία. Έχουμε και στο παρελθόν πει ότι εάν πρόκειται για κάποια επένδυση, οι πρώτες που θα την εμφανίσουν θα είναι οι ιδιοκτήτριες Τράπεζες γιατί έχουν κάθε λόγο να το πράξουν. Η πώληση του Λιμανιού, ή αξιοποίησή του θα είναι κλασσική ευκαιρία γι αυτές να αποτινάξουν ένα βαρίδι  από τον προϋπολογισμό τους.... 
  •  Από καλή του τύχη γλύτωσε από τα χειρότερα ο ντελιβεράς, που είχε το ατύχημα στο δρόμο Καραϊσκάκη- Βασιλόπουλου. Το γεγονός  προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ορισμένων γνωστών  ''αφοσιωμένων και άκριτων'' οπαδών, κυρίως της Δημοτικής Παράταξης, που μπήκαν σε έναν αγώνα να αποδείξουν  ότι δεν φταίει η Δημοτική Αρχή γιατί ο Δρόμος είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και όχι του Δήμου. Ενώ την ίδια στιγμή επιρρίπτουν τις ευθύνες στον προηγούμενο Πρόεδρο της Κοινότητας Βασιλοπούλου κ. Πετρονικολό. Αυτοί οι κύριοι, που- απ ότι φαίνεται -βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ζωή του κάθε συμπολίτη μας που χρησιμοποιεί τον  δρόμο,   σκέφθηκαν ποτέ ότι ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να αξιώνει από την Περιφέρεια την  διατήρηση του  Περιφερειακού Δικτύου εντός των ορίων του Δήμου, σε κατάσταση βατή και μη επικίνδυνη Δυστυχώς, στο Ξηρόμερο συνεχίζουν κάποιοι να βλέπουν το Δέντρο και να χάνουν το Δάσος. Οι κομματισμοί και οι εμπάθειες , για τέτοια ζητήματα, θα έπρεπε να παραμερίζονται. Γιατί η επικινδυνότητα του δρόμου δεν αφορά μόνο τους αντιπολιτευόμενους τον Δήμαρχο και την Παράταξή του, αλλά και τους ψηφοφόρους και οπαδούς του.
  •  Αίσθηση, μου προκάλεσε η επίσημη και δημόσια τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού, σε ότι αφορά το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Δεν θα μείνω στην ουσία του θέματος, αλλά στο γεγονός αυτό καθ ευατό της τοποθέτησης. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνηθίσει από τους Μητροπολίτες σε τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίοι τηρούσαν απαρέγκλιτα την αρχή της μη ανάμειξης της εκκλησίας στα της πολιτείας. Το ερώτημα, που ανακύπτει είναι τι εκκλησία θέλουμε ; Μια εκκλησία, που να έχει λόγο και σε άλλα ζητήματα πέραν των εκκλησιαστικών, ή μια Εκκλησία αυστηρά περιορισμένη στα της εκκλησίας.  Αν μετράει η προσωπική μου άποψη, τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της δυνατότητας και πρακτικής της εκκλησίας να τοποθετείται επί κοινωνικών  και πολιτικών ζητημάτων , ιδιαίτερα στο μέτρο, που αυτά αφορούν λαούς και κοινωνίες, πολέμους και ειρήνη, την ύπαρξη και οντότητα του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής και αξίας.  Και όλα αυτά από κάποιον , που δεν είναι ''μουτζαχεντίν'' της οποιασδήποτε θρησκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.