Οι ''κοψοχέρηδες'' του Ξηρομέρου, οι Διεθνείς Διαγωνισμοί, οι ίντριγκες και τα blogs - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Οι ''κοψοχέρηδες'' του Ξηρομέρου, οι Διεθνείς Διαγωνισμοί, οι ίντριγκες και τα blogs

 


Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Πολύ ενωρίτερα του αναμενομένου  έκαναν την εμφάνισή τους οι ''κοψοχέρηδες'' του Ξηρομέρου. Είθισται οι- κάθε λογής- ''κοψοχέρηδες'' να εμφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα  και αφού είναι διαθέσιμα κάποια  αρνητικά δείγματα γραφής της  ''εξουσίας'' που επέλεξαν με την ψήφο τους, να δείχνουν την αγανάκτησή τους και το μετάνιωμά τους για την ''χαμένη'' ψήφο τους...

Έτσι, λοιπόν βλέπουμε πολλούς ψηφοφόρους της Διοικούσας Δημοτικής Παράταξης να αισθάνονται πικραμένοι και προδομένοι από αυτά που βλέπουν  να συμβαίνουν σε σχέση με αυτά που τους υποσχέθηκαν, ή πίστευαν ότι θα αποτελέσουν πρακτική της Παράταξης του Δημάρχου, και τα οποία είχαν προκαλέσει, την προηγούμενη τετραετία, την δυσαρέσκεια πολλών Ξηρομεριτών.

Η δημιουργία ομάδας εμπίστων του Δημάρχου και η μη αξιοποίηση κάποιων αξιόλογων στελεχών , προκάλεσε αντιδράσεις και κυρίως η επιλογή του Γενικού Γραμματέως- με τον τρόπο που αυτό συνέβη. Ακολούθησε η υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες για σημαντικά έργα του Δήμου όπως ο Βιολογικός της Αλυζίας, που χαρακτηρίστηκε από την πρωτοφανή σπουδή του Δημάρχου να υπογράψει τη σχετική σύμβαση αν και υπήρξε μία, μόνον,  οικονομική προσφορά και η παρεχόμενη έκπτωση ήταν  απογοητευτική και άκρως προβληματική. Είναι μόνον  1% έναντι 20% και 25% σε αντίστοιχα έργα, σε άλλες περιοχές της χώρας και από εταιρείες πιο ισχυρές , περισσότερο γνωστές και πιο καταξιωμένες.

Ουδείς γνωρίζει-πλην, ενδεχομένως, ελαχίστων ατόμων του περιβάλλοντος του Δημάρχου- γιατί αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό έκπτωσης στο συγκεκριμένο έργο. Και ουδείς μπορεί να κατανοήσει γιατί σε αντίστοιχα έργα, η έκπτωση ξεπερνά το 20%. 

Επ αυτού ο Δήμαρχος οφείλει μια πειστική εξήγηση στους Ξηρομερίτες, που καλούνται να καταβάλλουν τις όποιες υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο. Οφείλει, επίσης να εξηγήσει την σπουδή του για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 

Να επισημάνουμε ότι σχεδόν πάντα, σε ανάλογες περιπτώσεις όπου ο διαγωνισμός διεκδικείται από μία μόνον εταιρεία, ή η έκπτωση είναι ιδιαιτέρως χαμηλή- όπως εν προκειμένω- κηρύσσεται άγονος και επαναλαμβάνεται. Δικαιολογίες ότι δεν επαρκεί ο χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου, δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές και πειστικές.

Και εάν αυτά πράττει η Δημοτική Αρχή, η Αντιπολίτευση, πως αντιδρά ; Αποδέχεται αυτή την κατάσταση; Και αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει ; Εδώ θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Θα φανεί ο ρόλος τόσο της Συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος- για να μην αφήνουμε εκτός ευθυνών και την Λαϊκή Συσπείρωση.

----------

Διεθνής ήταν ο Διαγωνισμός για το έργο της Αλυζίας, αλλά κατέληξε να είναι υπόθεση μιας μόνον Εταιρείας, που η μοναδική προσφορά της ικανοποίησε τις απαιτήσεις του Δήμου, πράγμα που οδήγησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Πρόκειται για εταιρεία που  έχει αναλάβει και άλλα έργα στο Δήμο Ξηρομέρου, συνολικού ύψους περίπου 25 εκατ ευρώ, με ΦΠΑ.

Θα μου πείτε ότι αυτό απαγορεύεται, ή είναι μεμπτό ; Προφανώς ΟΧΙ.

Με αφορμή, πάντως ,την διαγωνιστική διαδικασία για το έργο της Αλυζίας και το θόρυβο που προκλήθηκε για το όλο ζήτημα,  και μη έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία απευθύνθηκα σε ειδήμονες ζητώντας να μου εξηγήσουν εάν, και πως μπορεί μια διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, ασχέτως αυτής του Ξηρομέρου, να καταλήξει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μιας μόνο εταιρείας ;

Οι καλοί μου φίλοι επικαλούμενοι την δική τους εμπειρία από διαγωνισμούς σε άλλες περιοχές και έργα της χώρας και όχι του Ξηρομέρου, μου είπαν πως αυτό είναι πολύ εύκολο. Είναι σύνηθες φαινόμενο- πρόσθεσαν- η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία να καταλήγει, ουσιαστικά, σε απευθείας ανάθεση, παράγοντας πολύ χειρότερα αποτελέσματα, από αυτά των απευθείας αναθέσεων, αφού τα ποσά των έργων στον Διεθνή Διαγωνισμό είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των απ ευθείας αναθέσεων, ενώ υπάρχει και η νομιμοφάνεια του Διαγωνισμού, που εξασφαλίζεται από την διαδικασία διενέργειας του Διαγωνισμού, βάσει συγκεκριμένου Νόμου και δη Κοινοτικών διατάξεων.

Το μυστικό βρίσκεται, όπως μου είπαν οι ειδικοί, στους όρους του Διαγωνισμού. Δηλαδή, οι όροι μπορεί να είναι ''φωτογραφικοί'', που εξυπηρετούν μία συγκεκριμένη εταιρεία και εμποδίζουν την συμμετοχή, ή πολύ περισσότερο την πρόκριση άλλων εταιρειών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τους όρους του διαγωνισμού καταρτίζει, προφανώς παράνομα και εν κρυπτώ , η ευνοούμενη εταιρεία, που γνωρίζει τις λεπτομέρειες εκείνες, που θα οδηγήσουν, ουσιαστικά, στον αποκλεισμό άλλων ανταγωνιστριών  εταιρειών.

Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί σε κάθε διαγωνισμό και κυρίως δεν μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ισχυροί εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Και κάτι για την ιστορία : Στην ανακοίνωση του Δήμου για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, που συνοδευόταν από φωτογραφία του Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου Εταιρείας, δεν αναφέρεται το όνομα της συγκεκριμένης Εταιρείας. Πρόκειται για αβλεψία του συγγραφέως της ανακοίνωσης, ή για κάτι άλλο. Και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό το άλλο ;

-----

Oσoι παρακολουθείτε στενά τα πράγματα και τις εξελίξεις στο Ξηρόμερο, θα διαπιστώσετε ότι δύο blogs, τα οποία έκαναν ότι μπορούσαν και αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πλήξουν προεκλογικά την Παράταξη ΝΕΑ ΜΕΡΑ-ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ, προς όφελος της Παράταξης του κ. Δημάρχου, τώρα άλλαξαν ''τροπάρι'', για δικούς τους λόγους, που για πολλούς ήταν αναμενόμενοι και είναι, πλέον, οφθαλμοφανείς ακόμα και στον πιο αδαή.

Όχι, πως απογαλακτίστηκαν από την Παράταξη του Δημάρχου, αλλά είναι ευκαιρία να επενδύσουν και στο μέλλον, προς ίδιον όφελος. Έτσι, λοιπόν, τα συγκεκριμένα μπλογκς ''πατάνε σε δύο βάρκες'', αγνοώντας , προφανώς, ότι, στο τέλος θα πέσουν στη θάλασσα. Γιατί εάν συνεχίσουν αυτή την τακτική θα ξεγυμνωθούν στα μάτια των Ξηρομεριτών και θα απαξιωθούν απολύτως. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μοίρα....

Βρήκαν, προφανώς, πρόσφορο έδαφος και ακολουθούν αυτή την τακτική. 

-----

Τι είναι τούτο πάλι.... Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε  ''ανυπακοή'' του Δημοτικού Συμβούλου κ. Τάγκα και απουσία της κ. Χριστίνας Ταπραντζή. Εκτιμώ ότι   είναι  θέμα δυσαρέσκειας, λόγω μη αξιοποίησής τους στο νέο Δημοτικό κυβερνητικό σχήμα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τόσο ο κ. Τάγκας όσο και κυρίως η κ. Ταπραντζή υπερέβαλαν εαυτόν στην προσπάθειά τους τόσο για την εκλογή τους, όσο και για την αύξηση των ποσοστών της Παράταξης. Όταν είσαι έξω από τις στενές παρέες, αυτά παθαίνεις....







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.