Προσφυγή Απ. Πανταζή στην Αποκεντρωμένη για τον αγωγό υδροδότησης Αστακού - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Προσφυγή Απ. Πανταζή στην Αποκεντρωμένη για τον αγωγό υδροδότησης Αστακού

 



Από χίλα μύρια κύματα θα περάσει, απ ότι φαίνεται, το έργο ''Υδροδότηση και Υδρευτικό δίκτυο Αστακού'' μέχρι τελικά να ολοκληρωθεί , αν ποτέ συμβεί αυτό. Αιτία του ''κακού'' φαίνεται να είναι οι αδυναμίες στην κατασκευή του έργου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού αλλά και το υψηλό κόστος κατασκευής, που επηρεάζεται από την  χαμηλή  παρεχόμενη έκπτωση, που κυμαίνεται στο 1,75%, όταν  σε αντίστοιχα έργα η έκπτωση, συνήθως, κυμαίνεται από 15% έως 25% και πλέον.

Γράφει-Σχολιάζει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Για πολλούς η χαμηλή έκπτωση συνιστά σοβαρό πρόβλημα και δημιουργεί τα περιθώρια  για εικασίες και σενάρια, που ενδεχομένως να έχουν βάση και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ώστε να διαλευκανθεί η όλη υπόθεση και να μην υπάρχουν σκιές.

Ήδη, για το συγκεκριμένο έργο  και ειδικότερα για την μη τήρηση των προδιαγραφών , έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στις Αρμόδιες Διοικητικές Αρχές ο πρώην Δήμαρχος Αστακού κ. Στάικος και αναμένονται οι αποφάσεις.

Σε αυτή τη διαδικασία προστίθεται και η πρόσφατη προσφυγή του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου κ. Πανταζή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εναντίον της σχετικής Απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής και αφορά την εκτίμησή του ότι έτσι όπως εξελίχτηκε η διαγωνιστική διαδικασία βλάπτει το Δημόσιο συμφέρον αφού η έκπτωση που προσφέρθηκε από τον ανάδοχο εργολάβο είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Έχει δε την άποψη ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να κηρυχθεί άγονος εξ αυτού του λόγου και, προφανώς, να προκηρυχθεί νέος με βελτιωμένους όρους προς όφελος των συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών.

Θα πρέπει, πάντως να επισημάνουμε ότι επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του προσφεύγοντος δεν έχει υπάρξει ούτε και  από πλευράς του Δήμου. Ωστόσο,  η είδηση έχει ήδη διαρρεύσει και το θέμα συζητείται ευρέως στην ''πιάτσα''.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στη Δημοτική πλευρά και συγκεκριμένα το blog ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS -που μας έχει συνηθίσει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο να προβάλλει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής- αναφέρει μεταξύ άλλων , 

τα εξής : 

''Για όσους δεν γνωρίζουν καλά τα διαδικαστικά των διαγωνισμών, αναφέρουμε ότι ο διαγωνισμός γίνεται ηλεκτρονικά και ο Δήμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την έκπτωση, δεν μπορεί να παρέμβει με κανένα τρόπο στην έκπτωση, δεν έχει καν γνώση ποιοι και πόσοι θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό και επίσης το ποσό της έκπτωσης γυρνά στα ταμεία του Υπουργείου και όχι του Δήμου.

Επίσης στα πλαίσια της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας της ενημέρωσης που σας παρέχουμε, σας δίνουμε άλλο ένα δεδομένο, ότι ανακήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, σημαίνει καθυστέρηση στη καλύτερη περίπτωση ενός χρόνου για το έργο, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για την τύχη του, ακόμα και αυτή η απένταξη του, κάτι που γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις διαδικασίες στα προγράμματα Αντώνης Τρίτσης και στο Ταμείο Ανάκαμψης ή έχουν μεριμνήσει να ενημερωθούν και να μάθουν αν δεν το ξέρουν.''.
Έχουν, όμως τα πράγματα όπως τα παρουσιάζει το blog ;
Προσωπικά, θεωρώ ότι το blog μας λέει τη μισή αλήθεια. Και τούτο διότι ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να κηρύξει άγονο τον Διαγωνισμό χωρίς να υπάρξει κάποια συνέπεια για το έργο, πέραν κάποιας μικρής καθυστέρησης στην υλοποίησή του. Καθυστέρηση που μπορεί να φθάσει ακόμα και ένα έτος. Αν όμως ο Δήμος είχε ξεκινήσει νωρίς τη διαδικασία του Διαγωνισμού, ο κίνδυνος της καθυστέρησης και πολύ περισσότερο της απένταξης του έργου θα ελαχιστοποιείτο ή και θα μηδενιζόταν. Γιατί, λοιπόν, ο Δήμος αφήνει τις ενέργειές του για την τελευταία στιγμή ;
Το γεγονός ότι ένας Διαγωνισμός πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, αυτό δεν σημαίνει, κατ ανάγκη ότι οι ενδιαφερόμενοι να κερδίσουν το έργο δεν μπορούν να βρουν την κερκόπορτα του όλου συστήματος και να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για την εξέλιξη του διαγωνισμού ανά πάσα ώρα και στιγμή, οπότε αναλόγως να προσαρμόσουν την έκπτωση και τις  άλλες ενέργειές τους.
Σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο  έργο μπαίνει σε μια νέα δοκιμασία, που μπορεί να λήξει άμεσα, αλλά μπορεί και να ''τραβήξει''....., ή ακόμα και να απενταχθεί το έργο από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης...
Η προσφυγή αφορά την ανάθεση του έργου με τίτλο : «Ολοκλήρωση Υδροδότησης και Υδρευτικού Δικτύου Αστακού» συνολικού προϋπολογισμού (3.505.030,20€).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.