ΞΗΡΟΜΕΡΟ : Ο Δήμος ''αρμενίζει'' και οι σφουγγοκωλάριοι το Χαβά τους... - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

ΞΗΡΟΜΕΡΟ : Ο Δήμος ''αρμενίζει'' και οι σφουγγοκωλάριοι το Χαβά τους...

 


Γράφει-Σχολιάζει

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Η εικόνα που δίνει ο Δήμος Ξηρομέρου, λίγους μόλις μήνες μετά  την έναρξη της νέας Διοικητικής περιόδου, είναι μάλλον απογοητευτική. Ακόμη και για  εκείνους που τυγχάνει να είναι φανατικοί οπαδοί της Δημοτικής Αρχής και οι οποίοι εθελοτυφλούν αδυνατώντας να δουν τα δεδομένα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Βέβαια, από άτομα προσκολλημένα,  τους λεγόμενους σφουγγοκωλάριους δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει κάτι περισσότερο, αφού έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν μέχρι εκεί , που τελειώνει η μύτη τους.

Για όλους τους άλλους, τους νοήμονες και σκεπτόμενους και απαλλαγμένους από αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.  Για όλους αυτούς η Νέα Δημοτική Αρχή μοιάζει με ένα πλοίο, που βολοδέρνει  καταμεσίς του ωκεανού, με τον καπετάνιο και το πλήρωμα να αδυνατούν να το επαναφέρουν στη σωστή  ρότα και ο κίνδυνος να το ρίξουν στα βράχια φαντάζει όλο και πιο πιθανός.

Η πρόσληψη Γενικού Γραμματέα θα περίμενε κάποιος να δώσει ώθηση στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου, πλην όμως αυτό δεν έχει συμβεί μέχρις ώρας.

Θα περίμενε κανείς το 63% να δώσει ώθηση και φτερά στη Νέα Δημοτική Αρχή αλλά αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό για λόγους που χρήζουν ειδικής μελέτης και ανάλυσης.

Ένας λόγος προφανής για αυτή την μίζερη απόδοση είναι η προφανής αδυναμία του Δημοτικού Συμβουλίου να παρεμβαίνει δυναμικά και να αξιώνει λύσεις από την Δημοτική Αρχή. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και , προφανώς, δεν θα συμβεί  στο μέλλον για πολλούς και διάφορους λόγους, που ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί , το τελευταίο διάστημα. γινόμαστε μάρτυρες κακών ή , ακόμη, και κάκιστων επιλογών της Δημοτικής Αρχής τόσο σε ελάσσονα, όσο και σε μείζονα ζητήματα.

Θα σταθούμε, κατά το δυνατόν, επιγραμματικά σε κάποια εξ αυτών.

-- Η Δημοτική Αρχή με μια υστέρηση 5 ετών ασχολήθηκε με την έκταση των 5000 στρεμμάτων, που έχουν μεν  αποδοθεί με δικαστικές αποφάσεις στην πρώην Κοινότητα Καραϊσκάκη, πλην όμως βρίσκονται στην κυριαρχία του Δημοσίου το οποίο άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Η αναίρεση  ουδέποτε  αμφισβητήθηκε από τον Δήμο Αστακού Αρχικά και Ξηρομέρου στη συνέχεια, με αποτέλεσμα σήμερα να φαίνεται ως ιδιοκτήτης το Δημόσιο.

Μόλις τώρα προσφεύγει ο Δήμος στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ για  την ανάγκη προσφυγής η Δημοτική Αρχή είχε βαθιά μεσάνυχτα.

Θα κερδίσει την υπόθεση ; Αυτό είναι το ζητούμενο. Πάντως εάν αυτό είχε συμβεί, αρκετά χρόνια πριν, ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν οι ιχθυοκαλλιεργητές να λειτουργήσουν εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο Αστακού μέχρι τη Βελά  , οπότε η περιοχή θα είχε γλυτώσει, από το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα.

Πολύ καλός γνώστης των πραγμάτων του Δήμου  μας μίλησε με στοιχεία και ντοκουμέντα και μας είπε ότι ο Δήμος δεν γνωρίζει, ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα κληροδοτήματα, που έχουν προσφερθεί από πολίτες, με κίνδυνο αυτά να μην καταγραφούν ποτέ ως περιουσιακά του στοιχεία.

----Οι κινήσεις του Δήμου όσον αφορά τον Βιολογικό Αλυζίας έχουν προκαλέσει την οργή και τον θυμό πολλών πολιτών, που θεωρούν ότι ο διαγωνισμός έπρεπε να ακυρωθεί λόγω της χαμηλής έκπτωσης του 1%, που πρόσφερε η ανάδοχος εταιρεία. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Διαγωνισμός έπρεπε να  κηρυχθεί άγονος και να επαναληφθεί με στόχο την διασφάλιση καλύτερων όρων για το Δήμο και τους Δημότες.  Η συμμετοχή ενός και μόνο ενδιαφερομένου ( έλλειψη ανταγωνισμού ) για το έργο, είναι λόγος να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Ο κίνδυνος απένταξης του έργου είναι πάντα υπαρκτός αλλά , σχεδόν τα πάντα, εξαρτώνται από τους χειρισμούς του Δήμου.

Έτσι, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός να καταλήξει το έργο στην κατάσταση, που έχει περιέλθει το αποχετευτικό του Αστακού, που ξεκίνησε από το 2008 και μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί. Και , καθώς φαίνεται, ουδείς είναι σε θέση να μας πληροφορήσει, αν και πότε θα συμβεί αυτό.

--- Μείζον σφάλμα και απολύτως παρεξηγήσιμη η κίνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει ιδιόκτητο χώρο 7 στρεμμάτων στον αστικό ιστό του Μύτικα στην ανάδοχο εταιρεία  του αποχετευτικού έργου.  Λόγοι περιβαλλοντικοί, οδικής ασφάλειας , ηχορύπανσης και αισθητικής επιβάλλουν  την ανάκληση της Απόφασης του Δήμου, πριν η υπόθεση εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με πολίτες και φορείς, που είναι βέβαιον ότι δεν θα ανεχθούν να λειτουργήσει εργοτάξιο στο συγκεκριμένο χώρο, που προορίζεται για αθλοπαιδιές κλπ.

----Πέραν όλων τούτων , το έργο της υδροδότησης του Αστακού, μετά και τις νέες εξελίξεις, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει σημαντικά, εάν φυσικά αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες για παραβάσεις των όρων του σχετικού διαγωνισμού.

Οι κινήσεις της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές, έτσι ώστε τα έργα να μπορούν να προχωρούν και να μην λύνονται τα διάφορα θέματα στις δικαστικές αίθουσες , με συνέπειες , πολλές φορές,  μεγάλων καθυστερήσεων και απεντάξεων.

Η όλη κατάσταση έχει εξοργίσει πολλούς Δημότες και οι ''κοψοχέρηδες''  αυξάνονται και πληθύνονται. όμως η λύση δεν βρίσκεται εκεί αλλά στη δημιουργική,  συνετή και χρηστή Διοίκηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.