- Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

 Biennale και...Παντεσπάνι !


Γράφει - Σχολιάζει

ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ήταν 16 Οκτωβρίου του 1793.Η Μαρία Αντουανέτα, η βασίλισσα της Γαλλίας εκτελείται στην Place de la Revolution σημερινή Place de la Concorde. Το πλήθος παραληρεί, ο δήμιος έχει ιδρώσει και ένα κομψό και ωραίο κεφάλι μιας 37χρονης γυναίκας πέφτει στο καλάθι της Ιστορίας

Η Μαρία Αντουανέτα, η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας πριν από την Γαλλική Επανάσταση έχει μείνει στην Ιστορία για δυο φράσεις της. Η πρώτη – που δεν την είπε ποτέ  αλλά έμελλε να της κοστίσει τη ζωή– ήταν: «Qu'ils mangent de la brioche» που σημαίνει «Ας φάνε παντεσπάνι» .....Ήταν η απάντησή της όταν οι αυλικοί  την ενημέρωσαν ότι οι χωρικοί διαμαρτύρονταν εξαγριωμένοι και ξεσηκώθηκαν με άγριες διαθέσεις γιατί δεν  δεν είχαν ψωμί να φάνε....

Η γαλλική φράση αναφέρει το brioche, ένα ψωμάκι εμπλουτισμένο με βούτυρο και αυγά, που θεωρείται πολυτελές. Η φράση της Μαρίας Αντουανέτα διαδόθηκε για να καταδείξει είτε την επιπόλαιη περιφρόνηση της για τους πεινασμένους αγρότες είτε την κακή κατανόηση της κατάστασής τους.

Ενώ η φράση αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα, υπάρχουν αναφορές σε αυτήν πριν από τη Γαλλική Επανάσταση , που σημαίνει ότι είναι αδύνατο το απόσπασμα να προέρχεται από την Αντουανέτα και είναι απίθανο να ειπώθηκε από αυτήν.
Η φράση εμφανίζεται γραμμένη στο έκτο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ «Confessions« (Εξομολογήσεις), του οποίου τα  έξι βιβλία γράφτηκαν το 1765 και εκδόθηκαν το 1782. Η Γαλλική Επανάσταση αρχίζει το 1789.

Η Μαρία Αντουανέτα πλήρωσε με αυτό το βάναυσο και κτηνώδη τρόπο  την κραιπάλη του παλατιού, τον πολυτελέστατο βίο της , την ανύπαρκτη επικοινωνία της με το βασίλειό της και το γαλλικό λαό, που δοκιμαζόταν από την   ανέχεια και την πείνα. 

Οι Ξηρομερίτες, σήμερα, περνούν δύσκολες ημέρες αλλά παρόλα αυτά ζουν με τις  ψευδαισθήσεις για παντεσπάνι και τις φρούδες ελπίδες, που εντέχνως καλλιεργούνται, με αφορμή την αναφορά του Ξηρομέρου στη Biennale.

Το Ξηρόμερο έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο....Το τουριστικό ρεύμα θα αυξηθεί κατακόρυφα κλπ, προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν. Αλήθεια, πόση σχεση έχουν αυτά με την οικτρή πραγματικότητα ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.