ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
«Τα Κόροντα»
Πατησίων 5, 104 31 Αθήνα
Αριθ. Πρωτ. 12
Αθήνα 22/11/2024
Προς τους:
Δήμαρχο Ξηρομέρου κο Γιάννη Τριανταφυλλάκη
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κο Νεκτάριο Φαρμάκη
Πρόεδρο Κοινότητας Χρυσοβίτσας κο Ταξιάρχη Γαντζούδη
Πρόεδρο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας κο Βασίλειο Παπαγεωργούση
ΘΕΜΑ: Τα προβλήματα του χωριού και οι προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων για την ανάπτυξη της τοπικής Κοινότητας Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου.
Κύριοι,
Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων «Τα Κόροντα» σπεύδει με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσει για τα προβλήματα της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και για τις προτάσεις του γύρω απ’ αυτά. Τα προβλήματα αυτά, που αναφέρουμε συνοπτικά, τα έχουμε προβάλλει κατά καιρούς στην εφημερίδα του συλλόγου μας «ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» και σε υπομνήματα που έχουμε υποβάλλει σε σας, στους προκατόχους σας και στις αρμόδιες αρχές. Τα ειδικότερα προβλήματα του χωριού μας είναι τα εξής:
1. Δρόμοι
Ο δρόμος Χρυσοβίτσας-Βαλόστρατο, μετά από πολλά χρόνια, επισκευάζεται, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ασφαλτοστρωθεί. Για το ίδιο θέμα ο Σύλλογός μας με επιστολή του προς το Δήμαρχο Ξηρομέρου ζήτησε να γίνει μια προσπάθεια στο νέο Περιφερειάρχη για να χαρακτηρισθεί ο ίδιος δρόμος, που έχει μεγάλη κυκλοφορία, ως επαρχιακός, για να μπορεί να συντηρείται στο μέλλον. Eπ’ αυτού δεν είχαμε καμία απάντηση.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι λίγο έξω από το χωριό στη θέση «Γύρα» και σε απόσταση 50 μ. πριν το πηγάδι «Πανώριο» η μάντρα στην οποία στηρίζεται ο δρόμος έχει υποχωρήσει και στο οδόστρωμα έχουν δημιουργηθεί, εξ αυτού του λόγου, χαραγές-ανοίγματα, με μεγάλο κίνδυνο να καταρρεύσει η μάνδρα, να καταστραφεί ο δρόμος και να διακοπεί η συγκοινωνία. Στο σημείο αυτό άμεσα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να κατασκευασθεί τοιχίο αντιστήριξης. Για το πρόβλημα αυτό έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Επίσης κάθε χρόνο πρέπει να κόβονται τα κλαδιά των δέντρων και οι θάμνοι στις στροφές των δρόμων που εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. Σ’ ορισμένα σημεία του δρόμου Χρυσοβίτσα-Τσαπουρνιά τα κλαδιά των δένδρων κι οι θάμνοι, φτάνουν μέχρι το σημείο να καλύπτουν το μισό δρόμο.
2. Διάνοιξη αγροτικών δρόμων
Στην περιοχή του βόρειου κάμπου (Λόγγο, Παλιάμπελα, Φαράγγια, Κλημάτια, Κύπερη), οι αγροτικοί δρόμοι που υπήρχαν και οδηγούσαν στα κτήματα έχουν καλυφθεί από φυτική βλάστηση και μάλιστα σ’ ορισμένα σημεία έχουν περιφραχθεί. Οι κάτοικοι του χωριού που θέλουν ν’ αξιοποιήσουν τα χωράφια τους και να μεταβαίνουν σ’ αυτά προσέφυγαν με δύο αιτήσεις τους στην τοπική Κοινότητα και στο Δήμο Ξηρομέρου και ζητούν ν’ ανοιχθούν και να καθαρισθούν οι δρόμοι και ν’ αποδοθούν στην κοινή χρήση, όπως πριν, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
3. Περιφράξεις – καταλήψεις
Μια βόλτα μέσα κι έξω από το χωριό θα σας γεμίσει στενοχώρια. Θ’ αντικρύσετε σε πολλά σημεία καταπατήσεις κοινοτικών και δημόσιων χώρων, ακόμα και πηγαδιών, κλείσιμο δρόμων και περιφράξεις. Δημιουργήθηκαν προφανώς γιατί «έκλεισαν τα μάτια τους» πολλοί από τους προέδρους της Κοινότητας. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή την περίοδο που συντάσσεται το Κτηματολόγιο είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να προστατευτεί η δημοτική περιουσία, δηλώνοντας τ’ ακίνητα που διεκδικούν και κάποιοι καταπατητές. Ο Σύλλογός μας με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 11/1-4-2021 επιστολή του προς το Δήμο Ξηρομέρου ανέφερε αναλυτικά τα τέσσερα αγροτεμάχια και το ακίνητο της Στρατώνας, που διεκδικεί η Εκκλησία, και ζήτησε να τα δηλώσει στο Κτηματολόγιο, κατοχυρώνοντας έτσι τα συμφέροντα της Κοινότητας και του Δήμου.
4. Πόσιμο νερό
Σύμφωνα με το υπ’ αρ. πρ. 64466/4-9-24 έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου η γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό τη δεξαμενή του χωριού έγινε το 2014, δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί κι εξυπηρετεί υδρευτικές ανάγκες της Τ.Κ. Χρυσοβίτσας κι όχι αρδευτικές. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα έγιναν 35 περίπου παράνομες συνδέσεις με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το νερό για τις υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων. Στις 9/9/2024 η Διεύθυνση Υγείας Αιτωλ/νίας διενήργησε δειγματοληψία και η Έκθεσή της είναι πολύ διαφωτιστική για το Δήμο Ξηρομέρου και για την καταλληλότητα του νερού γιατί αυτή διαβεβαιώνει ότι το νερό στο χωριό μας, όπως και σ’ άλλα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου (Τ.Κ. Προδρόμου και Τ.Κ. Μαχαιρά), είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση γιατί περιέχει κολοβακτηρίδια που το καθιστούν ακατάλληλο για κάθε ανθρώπινη χρήση και καλεί τους κατοίκους να μην το χρησιμοποιούν για πόση, μαγείρεμα, πλύσιμο φρούτων και λαχανικών και άλλων τροφίμων, ούτε για πλύσιμο αγγείων και φυσικά για πλύσιμο χεριών ή σώματος. Στην Έκθεση επισημαίνεται και η μη ανεύρεση ίχνους χλωρίου. Για να λυθεί το πρόβλημα του νερού και να εκλείψουν οι δικαιολογίες για τις παράνομες συνδέσεις για αρδευτικούς και κτηνοτροφικούς λόγους θα πρέπει ο Δήμος Ξηρομέρου –όπως οφείλει– να προχωρήσει στη Χρυσοβίτσα στη διάνοιξη μιας νέας γεώτρησης, που θα καλύπτει αποκλειστικά τις παραπάνω ανάγκες, όπως συμβαίνει στο Βασιλόπουλο, και οι κάτοικοι έτσι θα πάψουν στο εξής να επιβουλεύονται την υπάρχουσα γεώτρηση. Τέλος, επειδή όλες οι γεωτρήσεις, όχι μόνο του χωριού μας, αλλά και των άλλων γειτονικών χωριών περιέχουν μεγάλο ποσοστό γύψου με αποτέλεσμα να μην το πίνουν οι κάτοικοι, πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός όπως έχει ξεκινήσει για τις κοινότητες Φυτειών και Παπαδάτου για ύδρευση από τις πηγές Αχυρών ή από τον Αχελώο ποταμό, που συνορεύει με την περιοχή μας, και των υπολοίπων Κοινοτήτων, κατά το πρότυπο του ΣΥΚΞ, για να εξασφαλιστεί επιτέλους πόσιμο νερό.
5. Άρδευση
Το ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας από λάθη της διοίκησής του (χρέη προς τη ΔΕΗ και προς το προσωπικό) αλλά και από λανθασμένες ενέργειες του ίδιου του Δήμου, παραμένει από το 2011 κλειστό με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή και να μην υπάρχουν οι προηγούμενες καλλιέργειες στον Κάμπο. Πρέπει, άμεσα, αφού προηγηθεί οικονομική και ασφαλιστική ρύθμιση των οφειλών, να επαναλειτουργήσει το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ και για το σκοπό αυτό να γίνουν ενέργειες ώστε: α) να εξασφαλισθεί Επιχορήγηση προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τ’ αντλιοστάσια άρδευσης από θεομηνίες και β) το έργο τοποθέτησης υδροληπτών, που έχει ματαιωθεί, να ενταχθεί και πάλι στο ΕΣΠΑ.
Η επαναλειτουργία του ΤΟΕΒ είναι αντικειμενικά το σημαντικότερο πρόβλημα του χωριού μας και χρειάζεται άμεση λύση και πρέπει τόσο ο Δήμος Ξηρομέρου, στον οποίο υπάγονται οι Κοινότητες που αρδεύονται όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για το ΤΟΕΒ να διοργανώσουν το συντομότερο μια συνάντηση και ν’ αποφασίσουν για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, βήμα-βήμα, για την επαναλειτουργία του.
6. Πολιτισμός
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου στη συνεδρίαση της 18/12/2020 αποφάσισε να παραχωρήσει μια αίθουσα του Κοινοτικού καταστήματος Χρυσοβίτσας για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Όμως, σύμφωνα με τη γνώμη των κατοίκων, η προτεινόμενη λύση δεν ενδείκνυται διότι ο χώρος δεν είναι επαρκής και κατάλληλος για τη στέγαση του λαογραφικού μουσείου και της βιβλιοθήκης όπως φαίνεται κι απ’ τα γειτονικά μουσεία Μπαμπίνης και Αγραμπέλων. Πιο κατάλληλη λύση είναι να κατασκευαστεί αίθουσα πάνω από το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης. Ο Σύλλογός μας κατέθεσε τη μελέτη του έργου, που είναι δωρεά του μέλους του Δημητρίου Β. Κίσσα, τοπογράφου-μηχανικού.
Επίσης τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει με επιτυχία το καλοκαίρι ο Σύλλογός μας, πρέπει να τις ενισχύει οικονομικά κάθε χρόνο ο Δήμος, όπως έπρατταν παλιά οι Κοινότητες, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διοργάνωσης και τα τελευταία χρόνια ο Δήμος, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης και του ΝΠΔΔ του Δήμου Ξηρομέρου. Δυστυχώς η οικονομική ενίσχυση στους Συλλόγους είναι ελάχιστη και περιορίστηκε στους «ημετέρους».
7. Ανάδειξη Αρχαιοτήτων
Το αρχαίο κάστρο των Κορόντων πρέπει σε συνεργασία με την ΛΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων να ενταχθεί σε προγράμματα ανάπτυξης και να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προγραμματισθούν ανασκαφές στα Κόροντα και να χαραχθεί ένας δρόμος (μονοπάτι), που θα οδηγεί πάνω στο κάστρο για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και τέλος να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. Ακόμη πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώρισή του ως μνημείου και να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου όπως ζητήσαμε με το από 7/2/2015 σχετικό υπόμνημά μας προς την Έφορο της ΛΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Το ιστορικό κάστρο των Κορόντων πρέπει μαζί με τα άλλα κάστρα του Δήμου και τα σπουδαία μοναστήρια να ενταχθούν σε πολιτιστικές διαδρομές που θα οργανώσει ο Δήμος.
Επίσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, να επισκευασθούν και να συντηρηθούν –πριν είναι αργά– ορισμένα παλιά μνημεία του χωριού, όπως είναι τα ιστορικά πηγάδια, δύο πέτρινα γιοφύρια, το Κανάλι και η Κούλια.
8. Καθαριότητα
Στα Κοντοπάλιουρα να περιφραχθεί ο χώρος που ήταν παλιά χωματερή και να μπει πινακίδα ότι απαγορεύεται η ρίψη σκουπιδιών. Να αυξηθούν οι κάδοι, οι οποίοι χρειάζονται συχνό πλύσιμο και απολύμανση κάθε εβδομάδα για να μην καταντούν οι ίδιοι σημεία μόλυνσης, δυσοσμίας και ασχήμιας. Εκτός από τη συλλογή των απορριμμάτων, πρέπει να ορισθεί χώρος εναπόθεσης μεγάλων αντικειμένων προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα συγκέντρωσης και μεταφοράς των μεγάλων αντικειμένων, που πετιούνται και όσοι αναλαμβάνουν τη μεταφορά των σκουπιδιών από το Δήμο να διαθέτουν απαραιτήτως μικρά αυτοκίνητα, κατάλληλα για να μπαίνουν στους μικρούς δρόμους των χωριών για να συγκεντρώνουν τα σκουπίδια. Επίσης στη θέση «Στουρνάρι» η κοίτη του Γερομπόρου στο σημείο του γεφυριού έχει μεταβληθεί σε επικίνδυνη χωματερή, όπου πετιούνται πολλά ψόφια ζώα και πάρα πολλά σκουπίδια.
9. Αποχέτευση
Δεν είναι καθόλου καλό θέαμα τα λύματα από τους βόθρους να τρέχουν μέσα στο χωριό. Πάνω απ’ όλα όμως είναι επικίνδυνο για την υγεία των συγχωριανών. Το καλοκαίρι γίνεται εφιαλτικό και δικαιολογημένα είναι τα παράπονα πολλών συγχωριανών. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η λειτουργία υποτυπώδους αποχετευτικού δικτύου, χωρίς να καλύπτει όλο το σχέδιο πόλης και χωρίς την ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού. Η Υγειονομική Υπηρεσία είναι αμείλικτη ως προς αυτά για τους παραβάτες. Ο Δήμος Ξηρομέρου θα πρέπει ν’ αγοράσει ένα αυτοκίνητο για την άντληση των λυμάτων με μικρό κόστος και να εξασφαλίσει επίσης χώρο και εγκαταστάσεις για βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, όλων των Κοινοτήτων.
10. Πλατεία
Για την ασφάλεια των κατοίκων, που κυκλοφορούν στην πραγματικά όμορφη πλατεία του χωριού μας, πρέπει ν’ αφαιρεθούν από το πολύ ψηλό κυπαρίσσι, που δεσπόζει στο κέντρο της, τα πολλά ξερά κλαδιά με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Επίσης να γίνει νέα στήλη πεσόντων με τα ονόματα των συγχωριανών που έπεσαν στους εθνικούς αγώνες και τους πεσόντες στην έξοδο του Μεσολογγίου.
Κατά μήκος της πλατείας και στο μέρος που αυτή εφάπτεται με την παιδική χαρά να τοποθετηθούν κάγκελα για να προστατεύονται τα παιδιά από τραυματισμούς που προκαλούνται από την πτώση τους (των παιδιών) από το υπερυψωμένο δάπεδο της πλατείας στο χώρο της παιδικής χαράς.
Επίσης, κάτω από την πλατεία και απέναντι από το Νεκροταφείο κατασκευάστηκε γήπεδο 5X5, χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Δηλαδή έγινε χωρίς μελέτη κατασκευής από μηχανικό, χωρίς αίτηση της τοπικής κοινότητας για την εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, χωρίς απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση του έρχου, χωρίς παραλαβή εκ μέρους του Δήμου και γραπτές αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μέχρις ότου γίνουν οι παραπάνω εργασίες και εξασφαλισθούν οι αδειοδοτήσεις το γήπεδο 5X5 μπορεί να λειτουργήσει στο γήπεδο του χωριού –έστω και στο μισό μέρος με μετακινούμενα δοκάρια– γιατί εκεί έχουν γίνει οι απαιτούμενες εργασίες και αδειοδοτήσεις.
Η παραπάνω περίπτωση του γηπέδου, που έγινε χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενέχει τεράστιους κινδύνους όταν υπάρξει ατύχημα γιατί στην περίπτωση αυτή θα κληθούν ποινικά, λόγω της αντικειμενικής τους ευθύνης, ο Δήμαρχος, ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος, αλλά και κάθε άλλος συνυπεύθυνος.
11. Αθλητισμός
Το γήπεδο, που έχει κατασκευασθεί στη θέση «Αγία Βαρβάρα» πρέπει να καθαρίζεται τακτικά απ’ τ’ αγκάθια, να διατηρούνται καθαροί οι χώροι των αποδυτηρίων και να συντηρείται η περίφραξη. Πρόσφατα επαναδραστηριοποιήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Χρυσοβίτσας» (Α.Ε.Χ.) με την εκλογή νέας διοίκησης. Η ΑΕΧ πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο. Η χρηματοδότηση στην ποδοσφαιρική ομάδα από τον Δήμο πρέπει να είναι τέτοια ώστε ν’ αντιμετωπίζει μέρος των λειτουργικών εξόδων και για να μπορεί το σωματείο να δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις στα παιδιά και να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στην αθλούμενη νεολαία.
12. Το Νεκροταφείο
Ο χώρος του νεκροταφείου έχει κορεσθεί και πρέπει άμεσα να επεκταθεί προς βορρά, όπου μπορεί ν’ αγορασθεί έκταση τουλάχιστον ενός (1) στρέμματος. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί, ότι στο χώρο αυτό βασιλεύει η αυθαιρεσία. Γι’ αυτό πρέπει να ορισθεί μηχανικός ο οποίος θα καταγράψει τους υπάρχοντες τάφους για τους οποίους καταβάλλονται τέλη νεκροταφείου, να ορίσει δρόμους και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους από τους οποίους θα ικανοποιούνται τα νέα αιτήματα των συγχωριανών μας.
13. Φωτισμός
Να υπάρξει βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού ώστε να φωτίζονται όλοι οι δρόμοι μέσα στο χωριό. Τελευταία είναι πολύ συχνές οι βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, οι οποίες πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. Επίσης οι αλλαγές στις λάμπες γίνονται μετά από πάρα πολλές ημέρες και πολλά «παρακάλια» συμπολιτών μας. Επίσης να γίνει ηλεκτροφωτισμός στην περιοχή Λακαφίλη στο δρόμο από το παλιό πρατήριο μέχρι την οικία Σπύρου Δημ. Ζορμπά.
14. Συγκοινωνία
Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία για τη μετακίνηση των δημοτών από το χωριό προς τον Αστακό. Επίσης το καλοκαιρινό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που δραστηριοποιείται σε ορισμένα χωριά για τα μπάνια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να δρομολογηθεί και στη Χρυσοβίτσα, στον Πρόδρομο και το Αγράμπελο.
15. Περιβάλλον
Να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας ώστε να σταματήσουν οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες, να δημιουργηθούν αγροτικοί δρόμοι, χώροι πρασίνου, χώροι αναψυχής με καλλωπισμό και δενδροφυτεύσεις. Για την αποφυγή πλημμυρών πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο ο Γερομπόρος και στο Αλογοβούνι στο σημείο που καταλήγει η Λαγκάδα ν’ ανοιχτούν περισσότερο τα δύο ρέματα που διοχετεύουν τα νερά προς το Μυγδαλάκι και τις Παναγιές. Να ληφθούν μέτρα προστασίας του βελανιδοδάσους από την επαγγελματική υλοτομία και τα έργα φωτοβολταϊκών. Το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου τα τελευταία χρόνια καταστρέφεται ανελέητα.
Τέλος, επειδή υπάρχει κίνδυνος για το δίκτυο της ΔΕΗ πρέπει να κοπούν τα 6 μεγάλα πεύκα που βρίσκονται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου καθώς και η μεγάλη μελικοκιά που βρίσκεται μέσα στην ιδιοκτησία κληρονόμων Δημητρίου Κ. Μελεούνη.
16. Μαρτυρικά χωριά – Μνημείο
Ν’ αναγνωρισθεί ως Μαρτυρικό το χωριό μας και τα γειτονικά χωριά του Αγραμπέλου, του Προδρόμου και του Μαχαιρά που κάηκαν στις 8 και 9/5/1943 από τους κατακτητές κι είχαν και θύματα.
Η υπόθεση αυτή, μετά τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων των Κοινοτήτων και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019 δηλαδή για υπερβολικά μεγάλο διάστημα και πρέπει μετά την υποβολή της από 19/9/2024 κοινής αίτησης των πολιτιστικών συλλόγων των παραπάνω χωριών και της Τ.Κ. Προδρόμου να ολοκληρωθεί. Ειδικότερα ο Δήμος Ξηρομέρου πρέπει να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του να συγκροτηθεί Τριμελής Επιτροπή που θ’ αποφανθεί με αιτιολογημένη πρόταση για τον χαρακτηρισμό των 4 χωριών, ως Μαρτυρικών, και στη συνέχεια να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Επίσης να δημιουργηθεί μνημείο για τη μάχη της Τσαπουρνιάς και να γίνονται κάθε χρόνο γιορτές για την Επέτειο της μάχης.
17. Τουρισμός
Για την ανάδειξη του βελανιδοδάσους να διαμορφωθούν μονοπάτια και για την προβολή των αρχαίων και θρησκευτικών μνημείων να καθοριστούν πολιτιστικές διαδρομές για τους επισκέπτες και τους τουρίστες.
Ο Σύλλογός μας γι’ άλλη μια φορά δηλώνει ότι δεν θα παύσει να διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων του χωριού μας, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξή του και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του. Ελπίζουμε οι αρχές να δείξουν πνεύμα συνεργασίας και θα σκύψουν πάνω στα προβλήματα του χωριού μας ώστε σύντομα να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε στους συγχωριανούς μας μέτρα για την επίλυση ορισμένων από τα παραπάνω προβλήματα.
Με συμπατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Γεωργούλας | Ο Γενικός Γραμματέας
Αθανάσιος Χαντζής |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.