Προχωρά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS, με το σύστημα Taxisnet - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Προχωρά η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των μηχανημάτων POS, με το σύστημα Taxisnet

 Το τρέχον έτος αναμένεται να είναι σταθμός αναφορικά με την φορολογική διοίκηση. Εφόσον πάντως η κυβέρνηση δεν προβεί σε νέα καθυστέρηση επί του θέματος. Οι διαφοροποιήσεις εξάλλου αναμένεται να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και απλοποιηθεί το έργο της φορολογικής διοίκησης.

Και κάτι ακόμη ωστόσο, θα μεταβάλει την φορολογική καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Μία επιπλέον σημαντική αλλαγή. Και αυτή είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ, που σημαίνει ότι θα είναι κλειδωμένα από τούδε και στο εξής έσοδα και δαπάνες. Κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί πλέον να δηλώσει λιγότερα έσοδα, ούτε και περισσότερες δαπάνες από εκείνες που έχουν περάσει ήδη στα στστήματα στα MyData. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως τα ηλεκτρονικά βιβλία καθίστανται πια απολύτως υποχρεωτικά και όποιος δεν «περάσει» μέσα από το σύστημα, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την φορολογική αρχή.

Έπειτα, ο τρίτος λοιπόν άξονας αφορά τους ελέγχους (που θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα) και θα είναι περισσότερο στραμμένοι και στοχευμένοι προς τις επαγγελματικές κατηγορίες, με υψηλό φορολογικό ενδιαφέρον. Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, θα ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2024. Το ισχύον χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29/2.

Προκειμένου δε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, έχει συγκροτηθεί ήδη Ειδική Ομάδα Εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου. Επιπροσθέτως, σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει να δέχονται πληρωμές με κάρτες, ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω IRIS. H υποχρεωτική χρήση των POS θυμίζουμε, επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από: λαϊκές αγορές και πανηγύρια μέχρι περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές, διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα αλλά και κινηματογράφους.

Αν και το μέτρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι επαγγελματίες που δεν διαθέτουν POS ακόμη, μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31/1 το μηχάνημα και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Εάν ωστόσο παρέλθει η συγκεκριμένη προθεσμία, τα προβλεπόμενα πρόστιμα φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ!

Επιπλέον, οι δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα είναι κλειδωμένες. Όπερ σημαίνει, όπως αναλύεται σχετικά, τα έσοδα που υποβάλλονται στην δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στην δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από όσα διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι κωδικοί των δηλώσεων θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA. Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να τροποποιούν τα δεδομένα, καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Η προσυμπλήρωση και το κλείδωμα των κωδικών ξεκινά από τις δηλώσεις ΦΠΑ, για να επεκταθεί ως το 2025 και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στον προγραμματισμό, όπως εξηγείται, έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για περίπου 73.000 φορολογικούς ελέγχους, οι οποίοι και θα πραγματοποιηθούν από τον ελεγκτικό μηχανισμό και βέβαια στο στόχαστρο μπαίνει κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.