ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ : Η ώρα του εισαγγελέως ; - Τα ΝΕΑ του Ξηρομέρου

ΡΟΗ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ : Η ώρα του εισαγγελέως ;

 

Γράφει-Σχολιάζει

ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ


Η πιθανότητα ο εισαγγελέας να ''χτυπήσει'' την πόρτα του Δήμου Ξηρομέρου θεωρείται σφόδρα πιθανή  μετά τις τελευταίες εξελίξεις και εάν, φυσικά, προκύψουν ποινικές ευθύνες, ύστερα από τις καταγγελίες των Δημοτικών Συμβούλων κ. Πανταζή και Ζώγα και του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γαλούνη.

Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ουδείς μπορεί να το προβλέψει, πόσο μάλλον όταν δεν  έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία από την υπόθεση του Αντιδημάρχου κ. Γερόλυμου για το εάν ο ίδιος έπραξε όσα εκ του Νόμου ορίζονται για τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τον αιρετό, που τυγχάνει να είναι και υπάλληλος του Δήμου.

Ο κ. Γερόλυμος, σε βάρος του οποίου έγινε η καταγγελία,   προτίμησε, παιδαριωδώς- κατά την άποψη πολλών ακόμη και στελεχών της Παράταξης του Δημάρχου-να επικαλεσθεί εντελώς αβάσιμα ''τα προσωπικά δεδομένα'' και ουδεμία εξήγηση έδωσε  στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το θέμα, εντέχνως,  έθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης   κρατώντας και μία ''πισινη''.

Αλήθεια ο κ. Γερόλυμος δεν γνωρίζει ότι είναι πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης και αιρετός και κατά συνέπεια οι πράξεις , ή οι παραλείψεις  που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του και  επιβάλλονται από την σχετική Νομοθεσία, χρήζουν διαφάνειας και μη απόκρυψης ουσιαστικών πληροφοριών από τους πολίτες και ψηφοφόρους;

Η επίκληση, εν προκειμένω, των προσωπικών δεδομένων προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όσους  είναι πέραν και έξω του φανατισμού και της ποδοσφαιροποίησης της αυτοδιοικητικής κουλτούρας, εξέθεσε εαυτόν στα μάτια του κόσμου αλλά  και τον Δήμαρχο, που δεν αξίωσε, ή δεν υποχρέωσε μέχρι τώρα τον κ. Γερόλυμο να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. 

Και αφού δεν το έπραξε αυτό ο κ. Γερόλυμος όφειλε και οφείλει να το πράξει ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Δεν είμαι, προσωπικά σε θέση να γνωρίζω την βασιμότητα των καταγγελιών Γαλούνη, αλλά ως Δημότης και υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές, απαιτώ να πληροφορηθώ για κάθε λεπτομέρεια του ζητήματος, όπως άλλωστε- πιστεύω-  το ίδιο ισχύει και για την συντριπτική πλειοψηφία των Δημοτών, ανεξαρτήτως, σε ποια Παράταξη έδωσαν την ψήφο τους.

Πότε, λοιπόν,  και από που, θα έχουμε την πληροφόρηση ; Ποιος

είναι ο λόγος που, έως αυτή τη στιγμή, δεν δόθηκε επίσημη 
 εξήγηση ;     Μήπως έχουν βάση οι καταγγελίες Γαλούνη ; Τι απ όλα αυτά συμβαίνει ;  Ή τι άλλο μπορεί να συμβαίνει  ; 

Η καταγγελία, πάντως, απευθύνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Μεσολογγίου και στο Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα στον κ. Λιβάνιο. 

Το ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι εάν η εισαγγελία θα παρέμβει, ή εάν  κρίνει εκτός αρμοδιοτήτων  της την  ενασχόληση με την καταγγελία.

Μια άλλη καταγγελία, αυτή του κ. Πανταζή στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και η οποία αφορούσε τυχόν ατασθαλίες στο έργο Υδροδότησης του Αστακού, απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για λόγους καθαρά τυπικούς και όχι ουσίας. Δηλαδή η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι η καταγγελία ξεφεύγει των ορίων αρμοδιότητά της και δεν μπορεί, εξ αυτού του λόγου, να  αποφανθεί επ αυτής.

Ωστόσο, η ουσία του θέματος παραμένει προς το παρόν μετέωρη, εκτός και εάν ο καταγγέλλων προσφύγει είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών ή ακόμη και στο Λογιστήριο του Κράτους. Σε τέτοιες όμως περιπτώσεις η θεμελίωση της καταγγελίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη , που συνήθως γίνεται με ορισμό από την αρμόδια εισαγγελία.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, όλα δείχνουν ότι πολλές υποθέσεις του Δήμου, είναι πιθανόν να προκαλέσουν την επέμβαση της Δικαιοσύνης και κάποιες ενδεχομένως να φθάσουν στο ακροατήριο.

Εάν σε βάθος χρόνου, αυτό είχε συμβεί, θα ήταν, πολύ πιθανόν, καλύτερη η κατάσταση στο Ξηρόμερο ειδικά στον τομέα της υλοποίησης των έργων και της χρηστής διαχείρισης των Δημοτικών, Κοινοτικών και Κρατικών Κονδυλίων, που προορίζονταν ή προορίζονται για τον Δήμο Ξηρομέρου.

Ο Δήμος Ξηρομέρου , κάποια στιγμή , θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ελέγχου από Ανεξάρτητους  ( που δεν θα πληρώνονται και δεν θα επιλέγονται από το Δήμο ) Ορκωτούς Λογιστές αλλά και από την ίδια τη Δικαιοσύνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια, χυδαία, συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά και μη κόσμια, δεν θα αναρτώνται.